poniedziałek, 10 listopada 2014

Sałatka z burakiem i orzechami włoskimi

Sałatka z burakami i orzechami włoskimi to klasyczne połączenie 5 składników, które odkryłam stosunkowo niedawno i które całkowicie podbiło moje serce. Ostatnim czasem pojawia się w moim menu dość często jako drugie śniadanie bądź podwieczorek. Idealnie sprawdzi się również jako dodatek do obiadu ;)

Sałatka z burakiem i orzechami włoskimi
Składniki na 1 porcję:

30 g mixu sałat (duża garść)
100 g buraka (1/2 dużego buraka)
10 g orzechów włoskich (2-3 sztuki)
30 g sera feta
2 łyżeczki oliwy z oliwek
sól, pieprz

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 200 kcal
B: 8 g T: 14,5 g W: 12 g

Buraka obrać, pokroić w plastry, podgotować na parze. Pod koniec przyprawić solą i pieprzem, następnie ostudzić, pokroić w paseczki. Sałatę wrzucić do miski, dodać pokrojony w kostkę ser, orzechy oraz pokrojonego buraka. Całość polać oliwą z oliwek.

2 komentarze: