czwartek, 27 sierpnia 2015

Gryczane muffiny z masłem orzechowym i bananami

 Dzisiejszy przepis pierwotnie miał być przepisem na ciasto, jednak moja muffinowa foremka stała nieużywana już tak długo, a ja w ostatnim czasie zaliczyłam tyle podejść do pieczenia babeczek (prawie tyle samo co do zrobienia nowej porcji masła orzechowego), że postanowiłam zmienić koncepcję. Plusem muffinów jest to, że nie wymagają szczególnie dużo pracy, a dzięki kolorowym papilotkom i wszelakim dodatkom wyglądają naprawdę atrakcyjnie. Być może powinnam korzystać z ostatnich wakacyjnych chwil i przygotować coś bardziej owocowo-letniego, ale taka kombinacja składników chodziła już za mną od dawna. Tak więc, kiedy wreszcie udało mi się zmobilizować i naprodukować cały słoik masła orzechowego, stało się jasne jaki będzie mój kolejny wypiek. Mocno bananowy i mocno orzechowy z fajnym akcentem w postaci miętowej czekolady, którą kupiłam jakiś czas temu w Tesco.

Gryczane muffiny z masłem orzechowym i bananami
Składniki na ok. 20 sztuk

300 g kaszy gryczanej niepalonej (lub mąki gryczanej)
400 g banana (4 mniejsze lub 3 większe sztuki)
4 jajka
100 g masła orzechowego
stewia
cynamon
2 łyżeczki proszku do pieczenia
na wierzch: 
ok. 20 g czekolady gorzkiej (u mnie miętowa z serii Tesco Finest)
ok. 20 g orzechów ziemnych

wartość energetyczna 1 sztuki: ok. 130 g
B: 5,2 g T:  5 g W: 15,6 g

Kaszę zmielić na mąkę. Banany zblendować z masłem orzechowym na gładką masę, dodać do mąki razem z jajkami, całość dokładnie wymieszać. Dodać cynamon, stewię oraz proszek do pieczenie, ponownie wymieszać. Masę nakładać do foremek, wierzch posypać pokrojonymi drobno orzechami oraz czekoladą. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.


czwartek, 13 sierpnia 2015

Malinowy sernik na owsianym spodzie

Ostatnim czasem sporo się u mnie dzieje - zarówno w kwestiach prywatnych, jak i zawodowych, dlatego też moja aktywność na blogu jest niestety dość znikoma. Wiele wskazuje jednak na to, że już niebawem będę mogła pochwalić się efektami prac nad projektem, którym zajmuję się od dłuższego czasu. Na szczęście mam w zapasie kilka przepisów dla Was - pierwszym z nich jest sernik z malinami, który zrobiłam 2 tygodnie temu i który zniknął w ekspresowym tempie. Na całe szczęście zdążyłam zrobić mu zdjęcia :) Przy panujących obecnie temperaturach decyzja o włączaniu piekarnika nie należy może do najłatwiejszych, ale ciasto po schłodzeniu zdecydowanie wynagradza ten chwilowy dyskomfort!

Malinowy sernik na owsianym spodzie
Składniki na  8 porcji (foremkę o średnicy 28 cm):

spód:
200 g banana
200 g płatków owsianych
20 g kakao

masa:
600 g twarogu chudego
40 g miodu
4 jajka
 200 g malin
stewia

na wierzch:
30 g gorzkiej czekolady

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 274 kcal
B: 21,3 g T: 6,8 g W: 29 g

Przygotować spód: banany zblendować z kakao, dodać płatki owsiane, całość dokładnie wymieszać. Przygotowaną masą wylepić natłuszczoną foremkę, uformować brzeg. Następnie przygotować masę serową: twaróg dokładnie wymieszać z jajkami, miodem, stewią, na koniec dodać maliny i delikatnie wymieszać. Przelać na przygotowany wcześniej spód. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut. Po wyciągnięciu odstawić do ostudzenia, po czym wierzch posypać startą gorzką czekoladą. Schłodzić.

sobota, 1 sierpnia 2015

Jogurtowe placuszki z bananami i czarnymi porzeczkami

Ostatnim czasem nieco zaniedbałam dokumentację fotograficzną moich kulinarnych wyczynów - trochę z braku czasu, a trochę dlatego, że moje menu nie jest ostatnio szczególnie wyszukane. Śniadania zdominowała moja ulubiona owsianka z malinami bądź czarnymi porzeczkami, obiady z kolei komponuję z tego, co akurat znajdę w lodówce. Dominują jednak sezonowe warzywa w połączeniu z makaronem, czy kaszą. Jednym słowem stawiam ostatnio na potrawy które nie wymagają wiele wysiłku i czasu, długotrwałego marynowania, duszenia, czy pieczenia -robią się niemal same :)
Żeby jednak urozmaicić nieco poranne owsianki postanowiłam zrobić placuszki - składniki niemal te same, ale podane w zupełnie innej formie.

Jogurtowe placuszki z bananami i czarnymi porzeczkami
Składniki na 1 porcję (ok.10 niewielkich placuszków):

50 g płatków owsianych
50 g jogurtu naturalnego
2 białka jaja
100 g banana
100 g czarnej porzeczki 
cynamon
stewia lub inny słodzik 
dodatkowo: 10 g odżywki białkowej

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 410 kcal
B: 27,2 g W: 60,8 g T: 5,8 g

Banana, jogurt, białka oraz płatki owsiane zblendować na gładką masę. Dodać odrobinę cynamonu, stewii oraz porzeczki, całość dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni niewielkie placuszki, podawać na ciepło udekorowane świeżymi owocami (u mnie dodatkowo podane z polewą z odżywki białkowej).