poniedziałek, 13 października 2014

Jaglana tarta z kurczakiem, szpinakiem i fetą

 Gdybym miała wybrać swoją ulubioną kaszę to z całą pewnością postawiłabym na jaglaną - ze względu zarówno na smak, mnogość jej zastosowań, jak i wartości odżywcze. Nie trudno to zresztą zauważyć spoglądając na publikowane przeze mnie przepisy - jaglanka pojawiła się w tylu różnych odsłonach, że sama jestem zaskoczona. W takim wydaniu przyrządzałam ją pierwszy raz, w związku z czym moje obawy były dość duże. Wiedziałam, że smakowo to połączenie nie może się nie udać, obawiałam się jednak czy kasza z powodzeniem zastąpi w tym przepisie kruche ciasto. Na szczęście jednak spisała się na medal ;)

Jaglana tarta z kurczakiem, szpinakiem i fetą
Składniki na 4 porcje:

200 g kaszy jaglanej
300 g szpinaku
200 g piersi z kurczaka
100 g fety
50 g cebuli
5 jajek
3 łyżki sosu sojowego
przyprawa ziołowa do kurczaka
czosnek
pieprz 
tłuszcz do smażenia 

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 450 kcal
B: 31 g, T: 17,5 g, W: 37,5

Pierś pokroić w kostkę, dodać sos sojowy, przyprawę ziołową, pieprz. Odstawić do lodówki na minimum pół godziny. Kaszę jaglaną ugotować (wody objętościowo dwa razy więcej niż kaszy). Po ugotowaniu przestudzić, dodać dwa jajka, przyprawić lekko do smaku, dokładnie zblendować. Przygotowaną masę przełożyć na natłuszczoną foremkę i piec w 200 stopniach przez około 20 minut. W tym czasie przygotować farsz - na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać przeciśnięty czosnek, a następnie zamarynowanego kurczaka. Na koniec dodać szpinak, całość podsmażać razem jeszcze przez chwilkę. Na podpieczony spód przełożyć przygotowany farsz, dodać pokrojoną w kostkę fetę i zalać pozostałymi, dobrze wymieszanymi jajkami. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 stopni, aż do całkowitego ścięcia się jajek. 
Smacznego! ;)



4 komentarze: