środa, 25 marca 2015

Karobowy budyń z kalafiora

Ostatnim czasem blogosfera oszalała na punkcie kalafiorowych lodów, z tego też względu sama postanowiłam wziąć kalafiora 'na warsztat' i zaproponować deser z jego wykorzystaniem. Okazało się, że jest bardzo wdzięcznym warzywem - smak ani zapach nie są kompletnie wyczuwalne jeśli przyrządzimy go na słodko, dzięki czemu stanowi bazę idealną - możemy dodać do niego dowolne dodatki i tworzyć kolejne wariacje na jego temat. Mój wybór padł na budyń, którego nie jadłam już całe wieki, a który spośród deserów chyba najbardziej kojarzy mi się z dzieciństwem. W pierwszej wersji powstał budyń z dodatkiem banana i odżywki białkowej, stanowiący posiłek potreningowy, wiele z Was pyta jednak w komentarzach czym zastąpić odżywkę, dlatego też postanowiłam zrobić wersję, która jej nie wymaga :)

Karobowy budyń z kalafiora

Składniki na 3 porcje:
ok. 500 g mrożonego kalafiora (lub świeżego ugotowanego)
150 g mleka kokosowego
45 g siemienia lnianego
30 g karobu (lub kakao)
3 łyżeczki stewii

dodatkowo:
100 g jogurtu naturalnego
kwaśne owoce lub dżem (u mnie rabarbarowy ze stewią)

wartość energetyczna 1 porcji (bez dodatków): ok. 150 kcal
B: 5,5 g T: 11 g W: 8 g

Rozmrożonego (lub ugotowanego) kalafiora dokładnie zblendować. Siemię zalać odrobiną gorącej wody, mieszać aż do zgęstnienia. Zblendowanego kalafiora przełożyć do garnka, dodać mleko kokosowe, karob, stewię i przygotowane siemie. Całość dokładnie wymieszać i gotować chwilę do zgęstnienia. Przełożyć do miseczek, dodać jogurt i owoce, schłodzić. 


8 komentarzy:

  1. Brzmi dziwnie, ale na pewno jest smaczne :D
    na początku musiałam dwa razy przeczytać tytuł posta, bo nie mogłam uwierzyć :D

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda jak tiramisu,dosłownie! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo ładnie. jestem zdziwiona budyniem z kalafiora :)
    Pozdrawiam,
    Fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. O matko! Koniecznie do spróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy mleko kokosowe można zastąpić zwykłym ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy mleko kokosowe można zastąpić zwykłym ?

    OdpowiedzUsuń