poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Mugcake bananowo-orzechowy




Najszybsze ciastko świata, zwane mugcake'iem, czyli nic innego jak kubkowe ciastko z mikrofali. Zetknęłam się z nim na samym początku mojej "zdrowej drogi" i korzystam z tego przepisu do dziś, ponieważ z powodzeniem pomaga zaspokoić nagłe ciągotki do słodyczy. Do jego przyrządzenia potrzebny jest w zasadzie tylko kubek i mikrofala, a mnogość kombinacji smakowych jest chyba nieskończona :) Jeśli nie mamy mikrofali, ciastko możemy upiec też w piekarniku, wtedy zajmie nam to jednak trochę więcej czasu, ale zdecydowanie warto spróbować :) Przedstawiony mugcake z bananami i orzechami to tak zwana klasyka gatunku. W oryginalnym przepisie pojawia się łyżka masła orzechowego, jednak ze względu na to, że akurat mi się skończyło dodałam siekane orzechy włoskie. Prezentowane proporcje przeznaczone są na śniadaniową wersję, dlatego też wartość energetyczna jest dosyć spora. Jeśli zmniejszymy ilość składników z powodzeniem możemy zjeść ciastko jako drugie śniadanie, dodatek do kawy, albo - jako przekąskę potreningową :)

Składniki na jedną porcję:

100 g banana
50 g mąki owsianej
1 białko
20 ml mleka
łyżeczka cynamonu
15 g płatków migdałowych
15 orzechów włoskich
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

wartość energetyczna porcji: 480 kcal 

Banana obrać ze skórki, rozgnieść w miseczce. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Przełożyć do kubka (najlepiej większego, bo ciastko urośnie), wstawić do mikrofali na około 1 min 40 sek, moc 800 W. 
Gotowe ;)


4 komentarze:

  1. Szybki i przepyszny deser *.* Stworzone specjalnie dla mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mam mikrofali... Ale właśnie zachciało mi się słodkiego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wersja piekarnikowa zajmuje niestety troszkę więcej czasu, ale warto spróbować :)

      Usuń
  3. A ile czasu i w jakiej temperaturze piec w piekarniku? Nie pęknie kubek?

    OdpowiedzUsuń