wtorek, 12 sierpnia 2014

Owsianka z serkiem wiejskim i jabłkami duszonymi z miodem

 Nie ukrywam tego, że jestem zagorzałą wielbicielką owsianki.Myślę, że mogłabym jeść ją codziennie na śniadanie, bo przecież można przyrządzić ją na tyle różnych sposobów, że chyba nigdy mi się nie znudzi. Jednocześnie muszę jednak podkreślić, że jestem wielbicielką owsianki gotowanej na mleku. Chociaż wiem, że wokół picia mleka krążą różne teorie, owsianka i kawa to dwie rzeczy, których bez mleka sobie po prostu nie wyobrażam. Gdybym jednak z jakichś względów musiała z niego zrezygnować, uratowałby mnie właśnie ten przepis :)

Składniki na 1 porcję:

50 g płatków owsianych
200 ml wody
opakowanie serka wiejskiego (150g)
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki stewii
100 g jabłek
15 g miodu

wartość energetyczna 1 porcji: 431,1 kcal

Owsiankę ugotować na wodzie z dodatkiem cynamonu i stewii. Przełożyć do miseczki, dodać serek wiejski. Jabłko pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i lekko poddusić na małym ogniu. Pod koniec dodać miód i dokładnie wymieszać. Jabłka przełożyć do owsianki i gotowe :)

 

6 komentarzy:

  1. zgadzam się - owsianka to królowa wśród śniadań! bardzo ciekawy pomysł na podanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam... taki troszkę smak jesieni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście trochę tak, ale pogoda dzisiaj też jakaś taka jesienna :(

      Usuń
  3. uwielbiam tak rozpoczynać dzień! z wiejskim i jabłkami jest wyjątkowa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kupiłaś mnie tą owsianką :)

    OdpowiedzUsuń