wtorek, 31 maja 2016

Kokosowe racuszki z jabłkami


Pierwszą mąkę kokosową zakupiłam chyba w grudniu i muszę przyznać, że przyniosła ona w moim gotowaniu chyba tyle samo radości, co rozczarowań. Źródłem tych drugich był głównie fakt, że każda próba przygotowania z niej omleta, czy jakichkolwiek placków kończyła się tym, że to co powstawało na patelni przypominało raczej kokosową jajecznicę niż cokolwiek innego. Niemniej jednak nie mogę powiedzieć, że było to niesmaczne - wręcz przeciwnie, dlatego też nie zaprzestałam kolejnych  prób, żeby znaleźć wreszcie idealne proporcje. I na szczęście udało się - co więcej jest to kolejna z tych potraw, które wpisały się na stałe do mojego obecnego menu i która pojawia się średnio co drugi dzień.
Następnym celem będą zapewne ciastka i ciasto, także bądźcie gotowi na mocno kokosowe przepisy! ;)

Kokosowe racuszki z jabłkami
Składniki na 1 porcję:

30 g mąki kokosowej
2 białka jaja
ok. 100 g jabłka
10 g wiórków kokosowych
ok. 30 g jogurtu greckiego
erytrol lub inny słodzik
olej kokosowy

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 325 kcal*
B: 14,5 g T: 12,6 g W: 32,4 g

*wartość uzależniona od tego, jakiej mąki kokosowej użyjecie

Jabłko pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać mąkę kokosową, białka jaj, erytrol (u mnie 2 łyżki) oraz wiórki kokosowe, dodać odrobinę wody, żeby rozrzedzić ciasto. Dodać pokrojone jabłko. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć pod przykryciem niewielkie placuszki, podawać z jogurtem greckim wymieszanym z erytrolem.
Kokosowe racuszki z jabłkami






3 komentarze:

  1. Tak często czytam o nietrwałości omletów zrobionych z mąki kokosowej, że aż boję się ją kupić :D Cieszę się, że znalazłaś antidotum na delikatność wyrobów kokosowych. Chyba sama muszę stawić czoła wyzwaniu, nie ukrywam,że z chęcią spróbowałabym takich placuszków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Spróbujcie upiec omlet w piekarniku, zamiast smażyć na patelni
    :)

    OdpowiedzUsuń