poniedziałek, 3 listopada 2014

Jogurtowe ciasto z jabłkami


Pierwszy raz miałam okazję próbować tego ciasta już jakiś czas temu - zasmakowało mi do tego stopnia, że musiałam zdobyć przepis, tym bardziej, że przedstawione zostało jako dietetyczne, a ja w żaden sposób nie potrafiłam rozgryźć z czego dokładnie zostało upieczone. Całkiem niedawno miałam okazję próbować go po raz drugi, udało mi się także dostać przepis, niemniej jednak nieco rozczarowałam się dowiadując się, że jego dietetyczność polega tylko na minimalnej zawartości tłuszczu. Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie spróbowałam odtworzyć tego ciasta w nieco bardziej zdrowy sposób, i oto jest ;)

Jogurtowe ciasto z jabłkami
Składniki na formę 28 cm (8 porcji)

200 g mąki owsianej (2 szklanki)
4 jajka
500 g jogurtu naturalnego
4 łyżeczki stewii
50 g odżywki białkowej waniliowej
800 g jabłek
cynamon

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 246 kcal
B: 15 g T: 6,5 g W: 30 g

Makę zmiksować z jajkami, jogurtem, stewią oraz odżywką białkową. Połowę ciasta wylać na natłuszczoną foremkę. Jabłka razem ze skórką kroić w dość grube plasterki, układać na cieście. Wylać kilka łyżek ciasta, ułożyć kolejną warstwę jabłek, warstwę ciasta i na wierzch ostatnią warstwę jabłek. Oprószyć cynamonem. Piec w 180 stopniach przez 1 godzinę 20 minut.

PS. Beata, dziękuję za przepis ;)

12 komentarzy: