Curry chodziło za mną od dawna i od dawien dawna wpisane było na moja listę potraw, które koniecznie muszę zrobić w najbliższym czasie (lista ma już prawie 2 strony a4 i ciągle się wydłuża...). Zmobilizowałam się wreszcie do jej stopniowej realizacji, czego efektem jest właśnie kurczak curry z czerwoną soczewicą i zieloną papryką. Propozycja na szybki obiad dla wielbicieli nieco orientalnych smaków ;)
Kurczak curry z soczewicą i zieloną papryką
Składniki na 2 porcje:
200 g piersi z kurczaka
100 g czerwonej soczewicy
200 g (1 duża) zielonej papryki
200 g (1 duża) cebula
100 g mleka kokosowego
200 ml bulionu warzywnego
olej kokosowy
czosnek
curry
kurkuma
kolendra
imbir
sos sojowy
wartość odżywcza 1 porcji: ok. 500 kcal
B: 39 g T: 16 g W: 48 g
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, curry, kurkumę, imbir oraz kolendrę, a także odrobinę sosu sojowego i zamarynować przez co najmniej pół godziny. W tym czasie cebulę i paprykę pokroić, a następnie podsmażyć na oleju kokosowym, dodać soczewicę, całość zalać bulionem i gotować na małym ogniu, aż soczewica zmięknie. Zamarynowane mięso dodać na patelnię i obsmażyć, bądź też obsmażyć na osobnej patelni i dodać (w zależności od wielkości patelni). W razie konieczność doprawić curry, na koniec dodać mleko kokosowe i dokładnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz