Początkowo miała być to po prostu soczewica z warzywami, ale czułam ewidentną potrzebę przygotowania jej w inny sposób niż zazwyczaj, stąd też pomysł, żeby upiec ją w formie warzywnych kotletów. Pierwotna wersja zawierała w sobie jeszcze brokuła, niestety podczas przygotowywania ciasta okazało się, że ten już mocno niedomaga, zastąpiłam go więc czerwoną papryką. Już podczas pieczenia zapach wydobywający się z piekarnika zwiastował, że z tego połączenia wyjdzie coś fajnego ;)
Pieczone kotlety z soczewicy
Składniki na około 15 sztuk:
200 g czerwonej soczewicy
250 g cebuli
200 g czerwonej papryki
100 g selera naciowego
40 g pestek dyni
2-3 ząbki czosnku
15 g sezamu
15 g siemienia lnianego
10 g oliwy z oliwek
pół pęczka szczypiorku
1 jajko
40 g musztardy
olej kokosowy
sól, pieprz
tymianek
kolendra
do podania: jogurt naturalny
ewentualnie dodatkowo: mąka owsiana lub inna pełnoziarnista
Wartość odżywcza 1 porcji (5 sztuk+50 g jogurtu): ok. 500 kcal
B: 29 g T: 17 g W: 52 g
Soczewicę ugotować do miękkości, ostudzić. Pokrojoną dość drobno cebulę, seler naciowy, paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać do soczewicy, całość zblendować. Do ciasta dodać siemię lniane, podsmażony sezam, oliwę z oliwek, zmieloną kolendrę oraz pozostałe przyprawy. Pestki dyni częściowo lub całkowicie zmielić, dodać do masy razem z jajkiem, musztardą, dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto wyszło za rzadkie, można zagęścić je dodając trochę mąki owsianej. Z przygotowanej masy formować niewielkie kotleciki i układać je na wyłożonej papierem blaszce. Piec w 180 stopniach przez około 30-40 minut. Podawać z jogurtem naturalnym.
bardzo lubię tego typu kotlety! na pewno by mi zasmakowały!
OdpowiedzUsuń