poniedziałek, 21 września 2015

Zupa krem z batatów i czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym

Jako, że pierwszy dzień jesieni zbliża się wielkimi krokami, najwyższy czas by pomału przestawić się na bardziej jesienne potrawy- z tą porą roku kojarzą mi się przede wszystkim rozgrzewające i gęste zupy wszelakie. Na pierwszy ogień poszło więc połączenie batata z soczewicą - w zeszłym roku pojawiła się już u mnie zupa z batatów, jednak nie trafiła na bloga i z perspektywy czasu widzę, że nie zapadła mi szczególnie w pamięci. Ze względu na moją wielką miłość do batatów postanowiłam jednak zrobić drugie podejście i tym razem był to strzał w dziesiątkę ;)
Warto mieć w zapasie kilka sprawdzonych przepisów - ten dzisiejszy zdecydowanie trafia na moją listę ulubionych kremów i z całą pewnością tej jesieni zagości jeszcze u mnie nie raz! :)

Zupa krem z batatów i czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym

Składniki na 4 porcje:

200 g soczewicy
400 g batata
100 ml mleka kokosowego
cebula
pół łyżeczki kurkumy
ostra papryka
sól, pieprz
olej kokosowy

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 320 kcal
B: 14,3 g T: 8 g W: 45,5 g

Cebulę pokroić, zeszklić w garnku na odrobinie oleju kokosowego. Wrzucić soczewicę, obranego i pokrojonego w kostkę batata, zalać wodą, tak by wszystko przykryła i gotować na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż batat całkowicie zmięknie. Następnie całość zblendować i przyprawić do smaku. Podawać z mlekiem kokosowym.












5 komentarzy: