piątek, 18 września 2015

Deser ryżowy z orzechowym purée z dyni

Moje dyniowe eksperymenty zaczęły się w zeszłym roku od dość tradycyjnych potraw - zupy, ciasta oraz pełnoziarnistych placuszków. Przygotowałam również coś na kształt dżemu z dyni, niestety mimo pasteryzowania słoików, wszystkie zmuszona byłam wyrzucić. W tym roku postanowiłam zaszaleć nieco bardziej i trochę pokombinować z dynią. Często jest tak, że szukam pomysłu na jakąś fajną, nową potrawę i zwykle akurat wtedy dosięga mnie totalny brak weny, czasu i chęci na gotowanie. Czasem jest z kolei tak, że kupując jakiś produkt mam w głowie od razu wizję dań, które chciałabym z niego przyrządzić. Tym razem kupiłam dynię mając co prawda w głowie kilka pomysłów, ale kiedy przyszło do ich realizacji, nie wiedziałam do końca na co się zdecydować. Przygotowałam więc purée, które może być bazą zarówno zupy, jak i ciasta, czy deseru. Piekłam dynię nadal nie wiedząc co zrobię jako pierwsze i czy w ogóle będzie nadawać się to do zjedzenia. Po upieczeniu dynię obrałam ze skóry (podjadając co chwilę po kawałku), zblendowałam (znów podjadając po łyżeczce) i wtedy nagle dostałam olśnienia. Nigdy wcześniej nie jadłam pieczonej dyni, która nijak ma się do gotowanej wersji (moim zdaniem po ugotowaniu dynia nie posiada zbyt wiele smaku). Słodka i aromatyczna, była pyszna bez żadnych dodatków. Po krótkiej chwili namysłu otworzyłam jednak szafkę i wyciągnęłam... masło orzechowe ;)

Deser ryżowy z purée z dyni
Składniki na 1 porcję:
50 g ryżu jaśminowego
50 g jogurtu naturalnego
20 g masła orzechowego
100 g puree z dyni
cynamon
stewia 

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 365 kcal
B: 13,6 g T: 12,8 g W: 51,3 g

Przygotować purée: dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki i włókna, ułożyć na natłuszczonej blaszce, skropić oliwą z oliwek i delikatnie posolić. Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni, aż dynia całkowicie zmięknie. Następnie usunąć skórkę i zblendować. 
Ryż ugotować, wymieszać z jogurtem naturalnym, przełożyć do miseczki lub innego naczynia (ryż można ugotować na mleku). purée wymieszać z masłem orzechowym, cynamonem oraz stewią, przełożyć na ryż. 

11 komentarzy:

  1. ryż, dynia, masło orzechowe! uwielbiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wypróbować tylko jogurt to chyba mleczkiem kokosowym zastąpię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. świetna opcja! Ja muszę unikać nabiału i właśnie o mleczku pomyślałam też :) po kolejnym treningu Sk-sport będę miała co jeść :)

      Usuń
  3. Zjadłabym taki deserek, orzechy i masło to ja uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dynia i masło orzechowe. Dla mnie bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny blog.
    Zapraszam na mojego a tam super okazje.
    http://superokazije.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. jadlam! ale zapychające strasznie :)

    OdpowiedzUsuń