poniedziałek, 5 października 2015

Spaghetti z kremowym sosem z awokado, papryczką jalapenos i limonką

Muszę przyznać, że dzisiejszy przepis był dla mnie niejako wyjściem poza strefę komfortu w kwestii gotowania. Teoretycznie dużo eksperymentuję w kuchni, testuję nowe przepisy, nowe produkty, ale mam wrażenie, że wszystko to odbywa się w takich dość dla mnie bezpiecznych  granicach sprawdzonych smaków i połączeń. Z tego właśnie względu dzisiejszy wpis jest (tak przynajmniej mi się wydaje) dość nietypowy - po pierwsze rzadko pojawiają się tutaj obiady - bloga zdecydowanie zdominowały wszelakie słodkości, po drugie połączenie takich składników to dla mnie totalna nowość. Awokado w wydaniu obiadowym przewija się w moich kulinarnych postanowieniach od dawien dawna - najczęściej wykorzystuję je po prostu jako pastę do kanapek lub krem czekoladowy do owsianki. Jako że samo w sobie awokado nie posiada szczególnie wyrazistego smaku, obawiałam się o końcowy smak tego sosu. Na szczęście z pomocą przyszła limonka i papryczka jalapenos.W przypadku tego dania spokojnie możemy zrezygnować z dodawania mięsa lub zastąpić je krewetkami - jestem pewna, że będą pasować idealnie :)

Spaghetti z kremowym sosem z awokado, papryczką jalapenos i limonką
Składniki na 2 porcje:

100 g makaronu pełnoziarnistego
100 g awokado
100 g jogurtu greckiego
200 g piersi z kurczaka
ostra papryka
przyprawa do kurczaka
sos sojowy
1/2 limonki
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki jalapenos
4 suszone pomidory
1/2 papryki
sól, pieprz 
odrobina oleju 

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 425 kcal
B: 30, 6 g T: 16,6 g W: 40 g
 
Mięso podzielić na dwie porcje (można nieco rozbić, aby nie były zbyt grube), zamarynować w odrobinie sosu sojowego, ostrej papryce i przyprawie do kurczaka, skropić kilkoma kroplami soku z limonki, wstawić do lodówki. Obie papryki pokroić drobno, wrzucić na natłuszczoną i rozgrzaną patelnię, podsmażyć. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jeszcze chwilę podsmażać. Awokado zblendować z jogurtem greckim, sokiem z limonki i listkami natki pietruszki (2-3 gałązki). Dodać posmażone papryczki z czosnkiem, dokładnie wymieszać. Suszone pomidory osączyć z zalewy, pokroić drobno, dodać do sosu. Ugotować makaron, w między czasie grillując przygotowane wcześniej mięso. Makaron odcedzić, wrzucić do większej miski, dodać sos, całość dokładnie wymieszać. Podawać z pokrojonym w plastry mięsem. 


4 komentarze: