środa, 18 maja 2016

Czekoladowe ciasto z buraków z przekładane kremem z ricotty

Ciasta na bazie warzyw budzą ciągle sporo kontrowersji, ale zwykle jest tak, że wszelkie opory i wątpliwości znikają w momencie, kiedy się takie ciasto spróbuje. W swoim kulinarnym dorobku miałam już chyba wszystkie możliwe warzywne wypieki - z cukinii, fasoli, batatów, marchwi, ciągle jakoś jednak nie mogłam przełamać się, żeby przyrządzić coś z buraków. Do niektórych kuchennych przedsięwzięć muszę chyba dojrzeć, a wtedy bez zbędnego zastanawiania się i kombinowania, po prostu przystępuję do dzieła. Pierwszy raz zdecydowałam się też na przełożenie ciasta kremem - padło na ricottę, która w połączeniu z daktylami i odżywką białkową świetnie skomponowała się z mocno czekoladowym ciastem :)
Wstyd się przyznać jak dawno robiłam to ciasto i jak długo czekało na publikację, mimo że wyszło przepyszne, a zdjęcia obrobiłam już następnego dnia po upieczeniu. Najwidoczniej do publikacji tego przepisu też musiałam dojrzeć ;)

Czekoladowe ciasto z buraków z przekładane kremem z ricotty
Składniki na 8 porcji (foremkę o średnicy 28 cm):

ciasto:
100 g mąki owsianej
ok. 800 g buraków
50 g kakao
2 jajka
40 g oleju kokosowego
100 g czekolady gorzkiej
stewia lub inny słodzik

krem:
250 g ricotty
80 g odżywki białkowej (opcjonalnie)
160 g suszonych daktyli

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 380 kcal
B: 18,3 g T: 16,3 g W: 38,2 g

Daktyle zalać wrzątkiem, odstawić na co najmniej pół godziny. Buraki umyć, obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki i gotować do miękkości, następnie ostudzić. Zblendować z mąką owsianą, jajkami, kakao oraz roztopionym olejem kokosowym i czekoladą na gładką masę (część czekolady zostawić do ozdobienia wierzchu ciasta), dosłodzić do uzyskania pożądanej słodkości. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem foremki, piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut, wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia.
W tym czasie przygotować krem: ricottę zblendować z osączonymi daktylami oraz odżywką białkową. Przestudzone ciasto wyciągnąć z foremki (ściągnąć obręcz), przekroić delikatnie na pół. Założyć ponownie obręcz i na dolną część włożyć krem, przykryć górną częścią ciasta. Pozostałą czekoladę zetrzeć na tarce i obsypać górę ciasta. Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnie poporcjować (najwygodniej od razu na 8 lub więcej kawałków, żeby krem podczas krojenia pozostał na swoim miejscu).
Czekoladowe ciasto z buraków z przekładane kremem z ricotty





3 komentarze:

  1. Jak się pięknie prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepraszam za głupie moze pytanie ale naprawde nie czuć buraków?bo ciasto ma 8:1 buraków do maki i troche sie boje ze bedzie mocno buraczane w smaku😳

    OdpowiedzUsuń