Bakłażan to moje stosunkowo niedawne odkrycie - pierwszy raz kupiłam go chyba przy okazji ratatouille i od pory pojawia się regularnie w mojej kuchni. Chociaż sam w sobie nie ma szczególnie wyrazistego smaku, to stanowi idealną bazę do kilku ciekawych i łatwych w przygotowaniu potraw. Dzisiejsza propozycja to moje ulubione wydanie bakłażana - pieczony i grillowany smakuje zdecydowanie najlepiej, zwłaszcza w towarzystwie szynki szwarcwaldzkiej, świeżych i suszonych pomidorów, mozarelli oraz świeżej bazylii.Wiem, że pogoda chwilowo nie sprzyja gotowaniu, nie mówiąc już o pieczeniu, jeśli jednak się zdecydujecie, na pewno nie będziecie żałować!:)
Bakłażan zapiekany z szynką szwalcwaldzką i suszonymi pomidorami
Składniki na 2 porcje:
2 duże bakłażany
100 g szynki szwarcwaldzkiej
120 g mozarelli
pomidor
ok. 10 suszonych pomidorów
ok. 10 suszonych pomidorów
pieprz
świeża bazylia
wartość energetyczna 1 porcji: ok. 265 kcal
B: 23,5 g T: 18,4 g W: 1,4 g
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia bądź folią aluminiową i lekko natłuścić. Każdego bakłażana pokroić na 4 plastry, ułożyć na przygotowanej blaszce, lekko posypać pieprzem. Pomidora pokroić w plastry, ułożyć na bakłażanie, następnie rozłożyć szynkę szwarcwaldzką i osączone, drobno pokrojone suszone pomidory. Na koniec na plastrach rozłożyć mozarellę i wstawić do piekarnika na około 30 minut (czas zależny jest od grubości plastrów, można wcześniej sprawdzić, czy bakłażan jest już miękki). Przed podaniem udekorować świeżą bazylią.
Wygląda pysznie. Mam pomysł obiad dzięki Tobie :)
OdpowiedzUsuńwww.megipegiwkuchni.blogspot.com
Wygląda pysznie. Mam pomysł obiad dzięki Tobie :)
OdpowiedzUsuńwww.megipegiwkuchni.blogspot.com
Szynka szwarcwaldzka i suszone pomidory to mój duet idealny :)
OdpowiedzUsuńjejku, danie idealne jak dla mnie! <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam szynkę i bakłażany. Połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSuper danie, bardzo smaczne, polecam
OdpowiedzUsuń