wtorek, 12 maja 2015

Ratatouille z mięsem mielonym i serem pleśniowym + testowanie produktu

Ostatnim czasem przechodziłam chyba wiosenne przesilenie, przynajmniej jeśli chodzi o gotowanie - w ciągu ostatnich 2-3 tygodni nie ugotowałam nic, co mogłabym opublikować na blogu, stawiałam na możliwie najszybsze do przygotowania potrawy i przez chwilę zwątpiłam, czy ta sytuacja ulegnie w ogóle zmianie. Na szczęście kryzys został zażegnany, kilka wizyt na targu warzywnym i widok tych wszystkich wiosennych cudowności  spowodował nagły przypływ weny, w  wyniku którego przez kilka ostatnich dni naprodukowałam dla Was zapas nowych przepisów :)
Jako, że niedawno otrzymałam od firmy Makarony Polskie przesyłkę z produktami do testowania, na pierwszy ogień idzie propozycja obiadowa z ich wykorzystaniem. Czy Wy też macie tak, że jeden makaron smakuje Wam bardziej niż inny, w zależności od tego jaki ma kształt, nawet jeśli pod względem składu i producenta nie różni się niczym? Moim faworytem są wszelakie wstążki i tagliatelle, dlatego też jako pierwszy postanowiłam przetestować właśnie ten konkretny produkt - wstążki ozdobne z dodatkiem kurkumy. Makaron okazał się bardzo delikatny i szybko się ugotował, choć kurkuma była dla mnie praktycznie niewyczuwalna ;)

Ratatouille z mięsem mielonym i serem pleśniowym
 Składniki na 2 porcje:

1 bakłażan
1 cukinia
2-3 pomidory
1 papryka (u mnie 2 białe)
1 cebula
świeży tymianek
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, ostra papryka
przyprawa do gulaszu
100 g makaronu wstążki ozdobne firmy Makarony Polskie
200 g mięsa mielonego  indyka
ok. 60 g sera pleśniowego (u mnie lazur złocisty)
oliwa z oliwek

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 385 kcal
B: 36 g T: 10 g W: 37 g

Bakłażana i cukinię pokroić w plastry, paprykę i pomidory w dość dużą kostkę, cebulę w pióra. Na niedużej ilości oliwy w garnku bądź dużej patelni z przykrywką zeszklić przez chwilę cebulę, następnie dodać paprykę, cukinię i bakłażana, podsmażyć. Dodać pomidory, czosnek, przykryć, zmniejszyć i ogień i dusić do miękkości, co jakiś czas mieszając. Mięso mielone podsmażyć na patelni, przyprawić, dodać do warzyw. Makaron ugotować, odcedzić, wyłożyć na talerze. Przełożyć przygotowane warzywa z mięsem, na wierzch położyć pokrojony w kostkę ser pleśniowy i posypać drobno posiekanym świeżym tymiankiem.


5 komentarzy:

  1. Świetna alternatywa dla spaghetti. Jako że uwielbia je z moim chłopakiem ten przepis na pewno się sprawdzi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale ten makaron super wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbuję, ale muszę wprowadzić kilka modyfikacji ze względu na mój sposób odżywiania :) między innymi wykluczyć mięso :)


    Mój blog

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W oryginale ratatouille jest daniem bezmięsnym :)

      Usuń