poniedziałek, 18 maja 2015

Kasza gryczana z botwiną, kurczakiem i serem pleśniowym

Jako, że sezon na botwinę trwa w najlepsze i coraz częściej pojawia się ona na moim talerzu pod różną postacią, nie mogło zabraknąć jej również na blogu. A powodów ku temu jest co najmniej kilka :) Przede wszystkim botwina, czyli młode liście, łodygi i korzenie buraka ćwikłowego, zawiera spore ilości witaminy A i C, a także żelazo i wapń. Ponadto botwina odkwasza i odtruwa organizm, wspomaga leczenie infekcji (liczę na jej pomoc w tej kwestii - niestety dopadło mnie właśnie przeziębienie), pobudza apetyt, a także pomaga w stanach nerwowych. Ze względu na zawartość szczawianów wypłukujących wapń zaleca się dodawać do potraw z jej wykorzystaniem jogurt, ser bądź śmietankę. Poza tym botwina jest niskokaloryczna, nie kosztuje zbyt wiele, a przy jej użyciu można przygotować fajny i bardzo szybki obiad :)

Kasza gryczna z botwiną, kurczakiem i serem pleśniowym
Składniki na 2 porcje:

 100 g kaszy gryczanej
200 g piersi z kurczaka
pęczek botwinki
50 g sera pleśniowego
100 g jogurtu naturalnego
10 g pestek słonecznika
2 ząbki czosnku
sos sojowy, przyprawa do kurczaka ( u mnie 18 ziół ojca Mateusza)
tłuszcz do podsmażenia

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 445 kcal
B: 35,6 g T: 17,3 g W: 35 g

Zamarynować kurczaka w dwóch łyżkach sosu sojowego, 1 łyżce jgurtu naturalnego i przyprawach, odstawić na minimum pół godziny do lodówki. Botwinę dokładnie umyć, następnie pokroić - zarówno liście, łodygi, jak i korzenie. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu, podsmażyć botwinę, pod koniec dodając drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie podsmażyć kurczaka, dodać botwiny. Dodać pozostały jogurt, w razie konieczności zredukować. Kaszę ugotować z odrobiną soli, dodać do reszty. Podawać posypane ziarnami słonecznika i pokrojonym w kostkę serem pleśniowym.

6 komentarzy: