sobota, 23 maja 2015

Ciasto rabarbarowe z budyniem waniliowym i kruszonką

Być może niektórzy z Was wiedzą, choć większość pewnie nie, ale moje blogowanie na Zdrowo Najedzonej zaczęło się właśnie od rabarbarowej fascynacji i jogurtowego ciasta z rabarbarem. Już całkiem niedługo minie rok od tego pierwszego wpisu (pora chyba pomyśleć nad jakimś specjalnym przepisem z tej okazji :) - sama nawet nie wiem kiedy to zleciało.
Długo się zastanawiałam nad tym jakie ciasto zrobić tym razem i wielokrotnie zmieniałam zdanie, postanowiłam jednak postawić na coś, czego właściwie jeszcze nie robiłam - budyń. Często robię omlety z bananem, w których zużywam tylko białko. Na szczęście nie mam problemu z zagospodarowaniem pozostałych żółtek - moja kotka je wręcz uwielbia.Tym razem żółtka zostały przeznaczone właśnie na budyń - pierwszy prawdziwy budyń zrobiony od początku do końca przeze mnie. Swoją drogą to kolejny dobry przykład na to, jak niewiele wysiłku potrzeba by przygotować domową wersję potrawy, którą większość z nas kojarzy zapewne jako produkt z torebki. Nie ma w tym wielkiej filozofii, nie zajmuje dużo czasu, czemu więc wybierać coś czego skład jest mocno wątpliwy? 
Jako, że rabarbar jest dość kwaśny, budyń natomiast delikatny i słodki, razem komponują się idealnie:)

Ciasto rabarbarowe z budyniem waniliowym i kruszonką
Składniki na ok. 10 porcji (foremkę o średnicy 28 cm)

300 g mąki owsianej
2 białka
25 g mąki ziemniaczanej
200 g mleka
200 g mleka kokosowego
5 żółtek
pół łyżeczki mielonej wanilii
stewia bądź inny słodzik/miód
1 łyżeczka cynamonu
ok. 500 g rabarbaru

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 211 kcal
B: 8,4 g T: 7,7 g W: 24,7 g

Przygotować budyń - do 100 ml mleka dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną, wanilię oraz slodzik, całość dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko oraz mleko kokosowe wlać do garnuszka, zagotować. Wlać przygotowaną mieszankę, zmniejszyć ogień i energicznie mieszać, aż do zgęstnienia. Po ponownym zagotowaniu, mieszać jeszcze przez około minutę, następnie odstawić do ostygnięcia. Składniki na kruche ciasto - mąkę owsianą, białka oraz słodzik, zagnieść, w razie konieczności dodając trochę wody. Schłodzić w lodówce przez minimum pół godziny, następnie podzielić na pół - jedną częścią wykleić wcześniej natłuszczoną foremkę i podpiec przez około 15 minut w 180 stopniach. Rabarbar pokroić w kostkę, wyłożyć na podpieczony spód, posypać cynamonem i stewią. Następnie równomiernie rozłożyć ostudzony budyń, na który zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.


6 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie! Kocham połączenie rabarbaru z budyniem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak z budyniem to bierę od razu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej! Mleko kokosowe z puszki czy takie płynne z kartonu? I zamiast mleka zwykłego mogę dać migdałowe? Jutro planuję zrobić to ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko kokosowe z puszki :) Co do migdałowego - nigdy nie próbowałam zrobić na nim budyniu, ale myślę że warto spróbować :)

      Usuń