Ostatni tydzień był dla mnie dość pracowity, stąd też znikoma aktywność na blogu - pora nadrobić zaległości, jako że mam w zanadrzu dwa przepisy, którymi jakimś cudem jeszcze się z Wami nie podzieliłam. Dzisiejsze ciasto to mój absolutny numer 1 spośród chyba wszystkich upieczonych do tej pory ciast. Wyszło bardzo delikatne, pod względem smakowym gdzieś na pograniczu budyniowca i sernika, do tego pyszna kruszonka na wierzchu i do szczęścia brakuje już tylko filiżanki (a najlepiej dużego kubka) kawy.
Ciasto batatowe z cynamonową kruszonką
Składniki na ok. 10 porcji (foremka 16 x 25 cm)
220 g płatków owsianych (lub mąki owsianej)
5 białek
5 białek
250 g jogurtu naturalnego
30 g oleju kokosowego
500 g batatów
30 g oleju kokosowego
500 g batatów
50 g odżywki białkowej (opcjonalnie)
ksylitol/stewia
mielona wanilia
cynamon
wartość energetyczna 1 porcji: ok. 235 kcal
B: 11,7 g T: 5,5 g W: 33,5 g
B: 11,7 g T: 5,5 g W: 33,5 g
Bataty umyć, obrać, pokroić w mniejsze kawałki, ugotować na parze, odstawić do wystudzenia. Następnie zblendować razem z białkami, jogurtem, odżywką białkową, słodzikiem i wanilią. Płatki owsiane zmielić, połowę dodać do ciasta, dokładnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej foremki. Przygotować kruszonkę: do reszty zmielonych płatków dodać łyżeczkę cynamonu, słodzik oraz roztopiony olej kokosowy, dokładnie połączyć składniki rozcierając je między palcami. Gotową kruszonką posypać ciasto. Całość piec w 180 stopniach przez około 45 minut.
Śliczny kolor ciasta! Słyszałam już o buraczanym, cukiniowym, fasolowym, cieciorkowym, ale o batatowym jeszcze nie ;) Zapisuję przepis!
OdpowiedzUsuńCzym można by było zastąpić białka? Bo jajek raczej w kuchni nie używam :)
Myślę że możesz spróbować pominąć białka, tylko wtedy nie sugerowałabym się tak bardzo czasem pieczenia, możliwe że trzeba by je potrzymać dłużej w piekarniku :)
Usuńpyszota!
OdpowiedzUsuńWow, nie jadłam czegoś takiego;)
OdpowiedzUsuńMożesz mi powiedzieć jak liczysz kalorie i B/W/T?
OdpowiedzUsuńUżywam strony tabele-kalorii.pl :)
Usuńrewelacyjne ciasto!!
OdpowiedzUsuńMam te same talerzyki! :) Cudowne ciasto ;)
OdpowiedzUsuńJa niestety kupiłam tylko jeden do zdjęć i teraz strasznie żałuję :(
UsuńCiasto idealne dla mnie :) Będę musiała spróbować. Jakiej odżywki użyłaś?
OdpowiedzUsuńAktualnie mam z sfd o smaku białej czekolady :)
UsuńA można użyć miodu zamiast słodzika? 😝
OdpowiedzUsuńJasne :)
UsuńKocham bataty, ale w cieście ich jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Fit-healthylife.blogspot.com
Wczoraj upiekłam i niepodważalnie to mój NUMBER 1. Dziękuję za ten przepis. Mam jedynie pytanie, czy stewie używasz w formie płynnej? Ile jej dajesz? Jaką gramaturę u Ciebie ma 1 porcja?
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że posmakowało!:) Aktualnie używam stewii w formie liści, które mielę w młynku na proszek, jednak ze względu na jej kolor, który nadaje czasem potrawom nieciekawy wygląd zaczęłam zamiennie używać erytrolu. Z tego co wiem stewia w płynie jest bardziej skoncentrowana i wystarczy jej dodać odrobinę, ale jeszcze nie miałam okazji jej przetestować. Trudno mi teraz określić gramaturę, po prostu ciasto podzieliłam na 10 mniej więcej równych kawałków :)
Usuń