środa, 22 kwietnia 2015

Ciasto batatowe z cynamonową kruszonką

Ostatni tydzień był dla mnie dość pracowity, stąd też znikoma aktywność na blogu - pora nadrobić zaległości, jako że mam w zanadrzu dwa przepisy, którymi jakimś cudem jeszcze się z Wami nie podzieliłam. Dzisiejsze ciasto to mój absolutny numer 1 spośród chyba wszystkich upieczonych do tej pory ciast. Wyszło bardzo delikatne, pod względem smakowym gdzieś na pograniczu budyniowca i sernika, do tego pyszna kruszonka na wierzchu i do szczęścia brakuje już tylko filiżanki (a najlepiej dużego kubka) kawy. 

Ciasto batatowe z cynamonową kruszonką
Składniki na ok. 10 porcji (foremka 16 x 25 cm)

220 g płatków owsianych (lub mąki owsianej)
5 białek
250 g jogurtu naturalnego
30 g oleju kokosowego
500 g batatów
50 g odżywki białkowej (opcjonalnie)
ksylitol/stewia
mielona wanilia
cynamon

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 235 kcal
B: 11,7 g T: 5,5 g W: 33,5 g

Bataty umyć, obrać, pokroić w mniejsze kawałki, ugotować na parze, odstawić do wystudzenia. Następnie zblendować razem z białkami, jogurtem, odżywką białkową, słodzikiem i wanilią. Płatki owsiane zmielić, połowę dodać do ciasta, dokładnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej foremki. Przygotować kruszonkę: do reszty zmielonych płatków dodać łyżeczkę cynamonu, słodzik oraz roztopiony olej kokosowy, dokładnie połączyć składniki rozcierając je między palcami. Gotową kruszonką posypać ciasto. Całość piec w 180 stopniach przez około 45 minut.

16 komentarzy:

  1. Śliczny kolor ciasta! Słyszałam już o buraczanym, cukiniowym, fasolowym, cieciorkowym, ale o batatowym jeszcze nie ;) Zapisuję przepis!
    Czym można by było zastąpić białka? Bo jajek raczej w kuchni nie używam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że możesz spróbować pominąć białka, tylko wtedy nie sugerowałabym się tak bardzo czasem pieczenia, możliwe że trzeba by je potrzymać dłużej w piekarniku :)

      Usuń
  2. Wow, nie jadłam czegoś takiego;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Możesz mi powiedzieć jak liczysz kalorie i B/W/T?

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam te same talerzyki! :) Cudowne ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja niestety kupiłam tylko jeden do zdjęć i teraz strasznie żałuję :(

      Usuń
  5. Ciasto idealne dla mnie :) Będę musiała spróbować. Jakiej odżywki użyłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aktualnie mam z sfd o smaku białej czekolady :)

      Usuń
  6. A można użyć miodu zamiast słodzika? 😝

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham bataty, ale w cieście ich jeszcze nie jadłam :)
    Pozdrawiam,
    Fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Wczoraj upiekłam i niepodważalnie to mój NUMBER 1. Dziękuję za ten przepis. Mam jedynie pytanie, czy stewie używasz w formie płynnej? Ile jej dajesz? Jaką gramaturę u Ciebie ma 1 porcja?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że posmakowało!:) Aktualnie używam stewii w formie liści, które mielę w młynku na proszek, jednak ze względu na jej kolor, który nadaje czasem potrawom nieciekawy wygląd zaczęłam zamiennie używać erytrolu. Z tego co wiem stewia w płynie jest bardziej skoncentrowana i wystarczy jej dodać odrobinę, ale jeszcze nie miałam okazji jej przetestować. Trudno mi teraz określić gramaturę, po prostu ciasto podzieliłam na 10 mniej więcej równych kawałków :)

      Usuń