poniedziałek, 29 czerwca 2015

Owsiane ciasto z truskawkami

Jako, że sezon na truskawki powoli dobiega końca, intensywnie wykorzystuję je w swoim menu - chyba staram się najeść nimi na zapas. Dodaję je do owsianek (owsianka z jogurtem i truskawkami to ostatnim czasem moja ulubiona), omletów, koktajli oraz oczywiście wszelakich wypieków. Kilka porcji wylądowało również w zamrażalniku, zimą będą jak znalazł :) 
Dzisiejszy przepis nie jest niczym wyszukanym, ale smakuje wyśmienicie i nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych. Świetnie sprawdzi się również z innymi sezonowymi owocami - malinami, czy porzeczkami.

Owsiane ciasto z truskawkami
Składniki na ok. 8 porcji (foremka 16 x 25 cm):

330 g płatków owsianych
2 jajka
100 g jogurtu naturalnego
20 g miodu
20 g oleju kokosowego
400 g truskawek
ew. dodatkowo: stewia (lub inny słodzik)

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 226 kcal
B: 8,3 g T: 7,3 g W: 27,5 g


Płatki owsiane zmielić na mąkę (ok. 30 g zostawić do posypania wierzchu). Do mąki dodać jajka, jogurt naturalny, miód, stewię oraz rozpuszczony olej kokosowy, zagnieść ciasto. Przygotowanym ciastem wykleić natłuszczoną foremkę, formując niewielki brzeg. Truskawki pokroić, rozłożyć na cieście. Wierzch posypać pozostałymi płatkami. Piec przez około godzinę w 180 stopniach.

9 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowe i pyszne smakołyki, to lubię!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta z truskawkami <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka granola z truskawkami w formie ciasta :) Super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow! Wyglada przepysznie, wyprobuje popoludniu. U mnie tez truskawkowo, zapraszam http://zdrowiutka.pl/truskawki-truskawki-truskawki/

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzisiaj je zrobiłam (z olejem sezamowym zamiast kokosowym) i wyszło rewelacyjne :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam! Słodziutka owsianka z truskawkami zaklęta w cieście? Lepiej być nie może! :)

    OdpowiedzUsuń