czwartek, 3 września 2015

Sałatka z figą i serem pleśniowym

Gdybym miała wybierać, który z owoców jest najbardziej fotogeniczny z całą pewnością figa znalazła by się w ścisłej czołówce. Mogę nawet zaryzykować stwierdzenie, że zajęłaby pierwsze miejsce - choć z zewnątrz wygląda niepozornie, za każdym razem kiedy kroję ją w plasterki nie mogę się na nią napatrzeć. I przez bardzo krótką chwilę żal mi ją zjadać. Na szczęście rozsądek szybko bierze górę i figa ląduje w sałatce lub owsiance, a ja mogę upajać się nie tylko jej widokiem, ale również delikatnym smakiem.
Jako, że aktualnie trwa u mnie remont, moje menu zdominowały potrawy mało wymagające - ta sałatka zdecydowanie do takich należy - w trakcie gotowania makaronu przygotowujemy pozostałe składniki i danie w zasadzie jest już gotowe. 
Z okazji remontu zmieniły się także okoliczności pstrykania zdjęć - to chyba pierwszy raz od początku istnienia bloga, kiedy zrobiłam je w innym niż zwykle miejscu, ale być może jeśli tylko pogoda pozwoli częściej będę tu zaglądać z aparatem ;)

Sałatka z figą i serem pleśniowym
Składniki na 1 porcję:

garść szpinaku
1 duża figa
40 g sera pleśniowego (u mnie lazur błękitny)
1 pomidor
30 g makaronu pełnoziarnistego
1 łyżka oliwy z oliwek
dodatkowo: sos balsamiczny (u mnie z malinami)

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 390 kcal
B: 11,6 g T: 23,1 g W: 33,3 g

Makaron ugotować, w między czasie pokroić pomidora, figę oraz ser pleśniowy. Wszystkie składniki wymieszać na talerzu, polać oliwą z oliwek oraz sosem balsamicznym.

7 komentarzy:

  1. Nie jadłam jeszcze figi... Chyba najwyższa pora. Gdzieś mi się z resztą przewinęła w sklepie na promocji :) Jak smakuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja pierwszy raz jadłam dopiero w zeszłym roku ;) Figa jest mięciutka i bardzo delikatna w smaku :)

      Usuń
  2. Ostatnio poznałam połączenie figi z serem pleńsiowym i jest genialne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności, idealne połączenie!

    http://worshipingmornings.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń