Początkowo miało powstać imieninowe ciasto z malinami, jednak z dżemowej produkcji zostało mi trochę wiśni, postanowiłam więc spożytkować je piekąc wiśniowe muffiny z kruszonką. Nie obyło się oczywiście bez ulepszeń, żeby były możliwie jak najbardziej zdrowe i jak najmniej kaloryczne - dlatego też użyta została mąka owsiana, a cukier zastąpiła stewia.
Wyszły pyszne, nawet lepsze niż sądziłam ;)
Muffiny z wiśniami i kruszonką
składniki na ok. 12 muffinów:
2 szklanki mąki owsianej
2 jajka
1/3 szklanki oleju
2 łyżki stewii
1 łyżeczka przyprawy korzennej do ciasteczek
szklanka wydrylowanych wiśni
kruszonka:
1 łyżka masła
5 łyżek mąki owsianej
1 łyżka stewii
Suche składniki ciasta wymieszać w misce, dodać jajka, olej, zmiksować na gładką masę, na koniec dodać wiśnie i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do papilotek, do ok. 2/3 wysokości. Przygotować kruszonkę - składniki dokładnie wymieszać ze sobą, posypać muffinki. Piec w 180 stopniach przez około 35 minut :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz