Idealne na śniadanie, drugie śniadanie, bądź deser. Idealne w momencie, kiedy akurat w kuchni zalegają nam dojrzałe banany i nie bardzo wiemy co z nimi zrobić. Przepis bardzo prosty i szybki, tak na prawdę ciasto można przygotować wieczorem, a rano tylko usmażyć je na patelni. Niezależnie od pogody, zawsze staram się jadać śniadania na ciepło, dlatego też ten przepis zajmuje wysokie miejsce na mojej liście ulubionych śniadań :)
Składniki na 1 porcję:
ciasto:
ciasto:
1 dojrzały banan
2 łyżki mąki owsianej
pół łyżeczki cynamonu
1 jajko
2 łyżki mleka
do usmażenia:
pół łyżeczki oleju kokosowego bądź innego tłuszczu
do usmażenia:
pół łyżeczki oleju kokosowego bądź innego tłuszczu
do podania:
1 łyżka miodu
truskawki, bądź inne sezonowe owoce
wartość energetyczna porcji: ok. 386 kcal
Banana zgnieść w miseczce, dodać wszystkie składniki ciasta, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć niewielkie placuszki na małym ogniu. Po usmażeniu przełożyć na talerz, podawać z miodem i owocami, bądź dowolnie dobranymi przez nas dodatkami :)
Banana zgnieść w miseczce, dodać wszystkie składniki ciasta, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć niewielkie placuszki na małym ogniu. Po usmażeniu przełożyć na talerz, podawać z miodem i owocami, bądź dowolnie dobranymi przez nas dodatkami :)
Mm świetny przepis :)
OdpowiedzUsuń