sobota, 5 lipca 2014

Placuszki bananowo-owsiane


 Idealne na śniadanie, drugie śniadanie, bądź deser.  Idealne w momencie, kiedy akurat w kuchni zalegają nam dojrzałe banany i nie bardzo wiemy co z nimi zrobić. Przepis bardzo prosty i szybki, tak na prawdę ciasto można przygotować wieczorem, a rano tylko usmażyć je na patelni. Niezależnie od pogody, zawsze staram się jadać śniadania na ciepło, dlatego też ten przepis zajmuje wysokie miejsce na mojej liście ulubionych śniadań :)

Składniki na 1 porcję:
ciasto:
1 dojrzały banan
2 łyżki mąki owsianej
pół łyżeczki cynamonu
1 jajko
2 łyżki mleka

do usmażenia:
pół łyżeczki oleju kokosowego bądź innego tłuszczu

do podania: 
1 łyżka miodu 
 truskawki, bądź inne sezonowe owoce

wartość energetyczna porcji: ok. 386 kcal

Banana zgnieść w miseczce, dodać wszystkie składniki ciasta, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć niewielkie placuszki na małym ogniu. Po usmażeniu przełożyć na talerz, podawać z miodem i owocami, bądź dowolnie dobranymi przez nas dodatkami :)





1 komentarz: