środa, 16 lipca 2014

Placuszki z bobu

Eksperymentów z bobem ciąg dalszy. Tym razem padło na placuszki, idealne jako zdrowa przekąska, czy lekki lunch, dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki na ok. 10 placków:
pół kilograma bobu
1 cebula
pół pęczka szczypiorku
pół pęczka koperku
jogurt naturalny
2 ząbki czosnku
3-4 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej
1 jajko
pieprz, sól 
olej kokosowy

wartość energetyczna 1 placka: ok. 46 kcal

W osolonej wodzie ugotować bób, a następnie przestudzić i obrać go ze skórki. Ugotowany bób zgnieść w miseczce, dodać jajko, mąkę, pokrojoną cebulę, szczypiorek oraz przeciśnięty czosnek. Dokładnie wymieszać masę, w razie gdyby była zbyt rzadka, należy dodać trochę mąki.  Z przygotowanego ciasta formować niewielkie kulki, które następnie rozpłaszczyć i kłaść na rozgrzanej patelni. Smażyć po kilka minut z każdej strony, aż do zrumienienia. Zrobić sos: posiekany koperek dodać do jogurtu, podawać do placków :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz