czwartek, 24 lipca 2014

Schab w delikatnym sosie pieprzowym


Inspiracją do przepisu były polędwiczki wieprzowe w sosie pieprzowym, które miałam kiedyś okazję jeść, planowałam jednak nieco je odchudzić ( w tamtym przepisie użyte zostały całkiem spore ilości serka mascarpone). Niestety nie udało mi się zakupić polędwiczek, dlatego też zdecydowałam się zrobić wcześniej zaplanowany przepis, zastępując polędwicę schabem. Przepis idealny na dzisiejszą pogodę, ze względu na właściwości rozgrzewające, poza tym, schab wyszedł naprawdę pyszny :)

Schab w delikatnym sosie pieprzowym
Składniki na dwie porcje:

300 g schabu
100 g cebuli
50 ml białego wytrawnego wina
100 ml bulionu
180 g jogurtu
łyżeczka pieprzu czarnego
łyżeczka tymianku
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki pełnoziarnistej (opcjonalnie)
200 g niedużych ziemniaków
40 g sałaty
200 g pomidora
ocet balsamiczny 
sól, pieprz
olej kokosowy

wartość energetyczna porcji: ok. 460 kcal

Schab poporcjować, delikatnie rozbić, przyprawić solą i pieprzem z obu stron, wstawić do lodówki. Po około godzinie obsmażyć mięso na rozgrzanym oleju, przełożyć na talerzyk. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni na której smażyliśmy mięso, przyprawić do smaku, dodać przeciśnięty czosnek. Zalać bulionem, dodać pieprz oraz tymianek. Dodać wino, zredukować nieco sos, następnie dodać jogurt, dokładnie wymieszać. Obsmażone wcześniej mięso włożyć do sosu i dusić pod przykryciem około pół godziny. W tym czasie dokładnie umyć ziemniaki, najlepiej szczotką, wrzucić do osolonej wody i gotować do miękkości. Przygotować warzywa - sałatę umyć, pomidora pokroić w kostkę, przełożyć na talerz (przed podaniem polać octem balsamicznym). W przypadku gdyby sos wyszedł zbyt rzadki możemy nieco zagęścić go dodając do niego dwie łyżki pełnoziarnistej mąki. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz