wtorek, 8 lipca 2014

Pierś z kurczaka z pomidorami, szpinakiem i mlekiem kokosowym

Z racji tego, że w tygodniu zwykle nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie - obiady przygotowuję zawsze wieczorem na kolejne dni - praktycznie wszystkie przepisy, które wykorzystuję są łatwe w przygotowaniu i nieszczególnie czasochłonne . W tym przypadku, poza wcześniejszym przygotowaniem mięsa, całe danie możemy spokojnie przygotować w 30 minut, czyli dokładnie tyle ile zajmuje ugotowanie brązowego ryżu. Oczywiście z powodu braku czasu nie możemy rezygnować z jakości i smaku - ten przepis wpisuje się w te wymagania idealnie. Oprócz tego, że znaleźć w nim możemy same zdrowe składniki, danie jest po prostu przepyszne :)

Pierś z kurczaka z pomidorami, szpinakiem i mlekiem kokosowym
Składniki na 2 porcje:

200 g piersi z kurczaka 
2 pomidory
1 duża cebula
100 g świeżego szpinaku
100 ml mleka kokosowego
3-4 łyżki sosu sojowego
curry
przyprawa do gyrosa
2 ząbki czosnku
1 woreczek brązowego ryżu
olej kokosowy

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 490 kcal

Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, wrzucić do miseczki. Czosnek przecisnąć lub drobno pokroić, dodać do mięsa. Dodać sosu sojowego, przyprawić. Tak zamarynowanego kurczaka wstawić do lodówki na minimum godzinę. Po upływie tego czasu, zagotowujemy wodę w garnku, solimy i wstawiamy ryż. Czas gotowania brązowego ryżu jest dwa razy dłuższy niż normalnego, ale warto go wprowadzić do naszej diety ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego, składników mineralnych oraz witamin. W tym czasie kroimy cebulę i pomidory, myjemy szpinak. Na rozgrzanym oleju kokosowym szklimy cebulkę, następnie dodajemy kurczaka i obsmażamy. Dodajemy pomidory, szpinak i dusimy przez chwilkę. Ostatnim krokiem jest dodanie mleka kokosowego oraz redukcja powstałego sosu, w zależności od tego jaką gęstość chcemy osiągnąć.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz