środa, 30 lipca 2014

Kakaowe ciasteczka owsiane z malinami

Kiedy jesteśmy na diecie i staramy zdrowo się odżywiać, często wybieramy produkty typu muesli - płatki, ciastka czy batony, opatrzone słowem FIT, nieświadomi ich rzeczywistych 'dietetycznych' właściwości. Wystarczy krótkie spojrzenie na wartości odżywcze i okazuje się, że paradoksalnie nasz zdrowy baton posiada podejrzanie wysoką zawartość cukru - przykładowo, popularny baton muesli z żurawiną, zawiera aż 70,8 g cukru na 100g produktu. W składzie możemy z kolei przeczytać, że baton słodzony jest syropem glukozowo-fruktozowym, którego nadmiar w diecie (a znaleźć go można niemal w każdym przetworzonym produkcie) prowadzi do otyłości czy nadciśnienia tętniczego.
Kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego, idealną alternatywą sklepowych batonów muesli są ciasteczka owsiane własnej produkcji, bez zbędnych cukrów, z ulubionymi dodatkami, które na dodatek nie wymagają ani dużo czasu, ani wielkiego doświadczenia w kuchni. Świetnie nadają się na przekąskę potreningową, na drugie śniadanie, do zabrania na wycieczkę, czy do pracy. Trzymane w lodówce spokojnie wytrzymają około tygodnia.

Kakaowe ciasteczka owsiane z malinami
Składniki na około 15 sztuk:

2 nieduże banany (200 g)
1 jabłko 
250 g płatków owsianych
100 g malin
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki kakao
1 jajko 

wartość energetyczna 1 ciastka: ok. 87 kcal
zawartość cukrów: ok. 26,5 g/100 g

Włączyć piekarnik na 180 stopni. Banana rozgnieść widelcem, jabłko zetrzeć na tarce, odcisnąć sok, dodać do banana. Wsypać płatki owsiane, dodać cynamon, kakao, jajko oraz maliny, dokładnie wymieszać całą masę. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Z przygotowanej masy formować równe kulki, układać na blaszce, delikatnie spłaszczać. Piec około 20 minut.

 



7 komentarzy:

  1. najzdrowsze i najsmaczniejsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale apetyczne ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdrowo i smakowicie się prezentują ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie :) jaki jest okres przydatności do spożycia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tydzień w lodówce wytrzymają na pewno :) dłużej nie wiem, bo znikają szybciutko ;)

      Usuń
  5. czy maliny mogą być mrożone?ewentualnie inny zamiennik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawiam się, że mrożone mogą być zbyt wodniste, chyba że porządnie je odsączysz. Do ciastek można dodać praktycznie wszystko, żurawinę, rodzynki, ze świeżych owoców może granat?:)

      Usuń