środa, 3 grudnia 2014

Gryczane placuszki z gruszkami

Na dworze coraz zimniej, dlatego też moim codziennym rytuałem stało się przyrządzanie śniadań na ciepło. Rano ciężko wyjść spod kołdry, kiedy widzę za oknem brak słońca, jednak myśl o pysznym, rozgrzewającym śniadaniu motywuje nieco do działania. Jeśli macie trochę więcej czasu rano zachęcam do usmażenia placuszków - są pyszne, sycące i na pewno poprawią Wasz nastrój ;)

Ps. Proporcje składników zostały dopasowane tak, by odpowiadały mojemu rozkładowi zapotrzebowania na makroskładniki. Możecie oczywiście je modyfikować - dodać całe jajko, mniej mąki, czy też zastąpić mąkę gryczaną inną :)

Gryczane placuszki z gruszkami
Składniki na ok. 7 sztuk (1 porcję):
60 g mąki gryczanej
3 białka jaj
10 g kakao (2 czubate łyżeczki)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka stewii
200 g gruszki (1 średnia sztuka)

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 415 kcal
B: 21 g T: 3 g W: 70 g

Wszystkie składniki poza gruszką dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gruszkę pokroić w niedużą kostkę, dodać do ciasta. Na rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni smażyć nieduże placuszki.

3 komentarze:

  1. Tymi placuszkami przekonałaś mnie do zakupu mąki gryczanej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mielę kaszę gryczaną niepaloną w młynku do kawy :)

      Usuń
  2. Mmm... jutro kupuję potrzebne produkty i robię!

    OdpowiedzUsuń