środa, 15 czerwca 2016

Krem z natki pietruszki z mlekiem kokosowym

Ponieważ z sobotniego Vegan Machine 3 wróciłam do domu z wielkim naręczem cudownej, aromatycznej natki pietruszki, stanęłam przed nie lada wyzwaniem - jak najlepiej ją spożytkować. Ze względu na naprawdę imponującą ilość, codzienny użytek do omletów, czy jako dodatek do obiadów nie wchodził w grę, bo najzwyczajniej w świecie bym jej nie przejadła. A nie lubię wyrzucać jedzenia. Kiedy już myślałam, że po prostu przez kilka kolejnych dni wszystkie moje posiłki pławić się będą w pietruszce ( oczyma wyobraźni widziałam już pietruszkowy omlet, pietruszkową owsiankę, makaron z sosem pietruszkowym, pietruszkowy koktajl i wiele wiele innych...) wpadł mi do głowy pomysł, żeby przyrządzić z niej zupę. Efektem jest gęsty, pachnący zielony krem z mlekiem kokosowym, który z całą pewnością pojawi się u mnie jeszcze nie raz.
I pomyśleć, że jeszcze do niedawna szczerze nie znosiłam natki i kompletnie nie widziałam dla niej miejsca w swoim gotowaniu. Teraz jest chyba najczęściej używaną przeze mnie 'zieleniną' i myślę, że przed nami jeszcze wiele wspólnych inspirujących chwil w kuchni (zwłaszcza, że zdołałam zużyć do tej pory zaledwie połowę...) ;)

Krem z natki pietruszki z mlekiem kokosowym
Składniki na ok. 5 porcji:

3 pęczki natki pietruszki
1 mały seler
1 marchew
1 pietruszka
1 cebula
3 ząbki czosnku
ok. 500 g ziemniaków
200 g gęstego mleka kokosowego
1 łyżeczka oleju kokosowego
pieprz, sól, ostra papryka

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 200 kcal
B: 4,5 g T: 8 g W: 27,3 g

Cebulę drobno pokroić, zeszklić na oleju kokosowym. Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do garnka razem z zeszkloną cebulą, zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, dodać umytą natkę pietruszki. Całość gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie zblendować, doprawić i dodać mleko kokosowe.




4 komentarze:

  1. a czosnek kiedy? :) razem z warzywami dam, bo już zupa wrze ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie czosnek mi gdzieś umknął - razem z pozostałymi warzywami ;)

      Usuń
  2. swietny pomysl, ja teraz wrocilam soków naturalnych warzywnych sok z buraka czy z marchwi swietnie smakuje bez cukru https://polskiepomidory.com.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. System QAFP to pewność doskonałej jakości żywności. Dzięki rygorystycznym normom i ścisłej kontroli, zapewniamy produkty o najwyższym standardzie. Wybierz pewność dla siebie i swoich bliskich https://qafp.pl/

    OdpowiedzUsuń