środa, 29 października 2014

Bananowo-czekoladowa granola z orzechami

Właściwie nie planowałam wrzucać na bloga przepisu na granolę, bo całe mnóstwo ich można znaleźć w internecie, a sam przepis zasadniczo nie jest szczególnie skomplikowany. Stwierdziłam jednak, że niestety w dalszym ciągu sporo osób kupuje gotowe mieszanki musli, nie patrząc przy tym zupełnie na ich skład. Są całkiem dobre, niektóre nawet uzależniająco dobre, opisane jako produkt fitness, więc pozornie wszystko jest okej. Niestety w tym wypadku pozory bardzo mylą, ponieważ w składzie tego typu płatków znaleźć można całe mnóstwo cukru. Granola to zdecydowanie pomysł na smaczne, szybkie i pełnowartościowe śniadanie, wystarczy tylko poświęcić odrobinę czasu i zrobić jej własną domową wersję. Bananowo-czekoladowa z orzechami to chyba obecnie mój numer 1, podana z jogurtem naturalnym i bananem często pojawia się w moim porannym menu :)

Bananowo-czekoladowa granola z orzechami
Składniki ( z podanej proporcji wyszedł mi prawie kilogram granoli, także dość dużo;):

500 g płatków owsianych
400 g banana (3 sztuki)
30 g miodu (1 duża łyżka)
15 g kakao (3 łyżeczki)
3 g cynamonu (1 łyżeczka)
60 g słonecznika (6 łyżek)
60 g pestek dyni (6 łyżek)
100 g suszonych bananów
70 g orzechów włoskich (ok.17 średnich orzechów)
30 g orzechów laskowych (ok. 30 sztuk)
60 g gorzkiej czekolady

wartość energetyczna w 100g: 436,5 kcal
B: 11,7 g T: 17,6 g  W: 53 g

Płatki, słonecznik, dynię, suszone banany wrzucić do dużej miski. Banany zblendować z miodem, cynamonem oraz kakao, dodać do płatków, dokładnie wymieszać. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, piec w 180 stopniach przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając. W trakcie pieczenia można dodać orzechy (za pierwszym razem dodałam od razu i trochę się przypaliły, więc wolę już nie ryzykować ;). Po wystudzeniu dodać pokrojoną w niewielkie kawałki czekoladę.

3 komentarze: