czwartek, 7 lipca 2016

Domowa czekolada z malinami i porzeczkami

Prawdopodobnie wiele razy użyłam już na blogu określeń "najłatwiejszy, najszybszy i najbardziej banalny przepis", ale w przypadku dzisiejszej propozycji takie epitety wydają się akurat nad wyraz trafne. Przygotowanie domowej czekolady zajmuje dosłownie chwilkę, a efekt zadowoli nasze kubki smakowe, nacieszy oczy i co więcej - nie pozostawi wyrzutów sumienia. Z dodatkami możemy szaleć do woli - warto jednak wykorzystać sezonowe owoce, które dodadzą nieco kwasowości. U mnie wybór był prosty - moje bezgraniczne uwielbienie do malin i porzeczek wzięło górę;)

Domowa czekolada z malinami i porzeczkami
Składniki na 2 porcje:

40 g oleju kokosowego
10 g kakao
erytrol
kilka malin, porzeczek i orzechów włoskich lub inne dowolne dodatki

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 220 kcal
B: 2 g T: 24 g W: 1,4 g

Roztopić w garnku olej kokosowy, dodać kakao, erytrol, dokładnie wymieszać. Masę przelać do foremki (wystarczy zwykły plastikowy pojemnik), na wierzchu ułożyć dodatki. Wstawić do lodówki na około 30 minut, aż do stężenia.
Domowa czekolada z malinami i porzeczkami
Domowa czekolada z malinami i porzeczkami

7 komentarzy:

  1. Czekolada wygląda smakowicie. Przyznam się, że znudziła mi się wegańska, zwykła, gorzka czekolada. Spróbuje na pewno ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile slodzika dostałaś?

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam i właśnie się chłodzi :) dodałam jeszcze mleka,żeby oslodzić goryczkę.
    Nie wiedziałam, że zrobienie czekolady jest tak proste :)
    Super blog,będę tu wracała!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa i zapraszam! ;)

      Usuń
  4. Warto się skusić na takie pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda niesamowicie i smakowicie. W weekend pędzę do sklepu i szokuję sama:)

    OdpowiedzUsuń