Prawdopodobnie wiele razy użyłam już na blogu określeń "najłatwiejszy, najszybszy i najbardziej banalny przepis", ale w przypadku dzisiejszej propozycji takie epitety wydają się akurat nad wyraz trafne. Przygotowanie domowej czekolady zajmuje dosłownie chwilkę, a efekt zadowoli nasze kubki smakowe, nacieszy oczy i co więcej - nie pozostawi wyrzutów sumienia. Z dodatkami możemy szaleć do woli - warto jednak wykorzystać sezonowe owoce, które dodadzą nieco kwasowości. U mnie wybór był prosty - moje bezgraniczne uwielbienie do malin i porzeczek wzięło górę;)
Domowa czekolada z malinami i porzeczkami
Składniki na 2 porcje:
40 g oleju kokosowego
10 g kakao
erytrol
kilka malin, porzeczek i orzechów włoskich lub inne dowolne dodatki
wartość energetyczna 1 porcji: ok. 220 kcal
B: 2 g T: 24 g W: 1,4 g
Roztopić w garnku olej kokosowy, dodać kakao, erytrol, dokładnie wymieszać. Masę przelać do foremki (wystarczy zwykły plastikowy pojemnik), na wierzchu ułożyć dodatki. Wstawić do lodówki na około 30 minut, aż do stężenia.
![]() |
Domowa czekolada z malinami i porzeczkami |
![]() |
Domowa czekolada z malinami i porzeczkami |
Czekolada wygląda smakowicie. Przyznam się, że znudziła mi się wegańska, zwykła, gorzka czekolada. Spróbuje na pewno ^^
OdpowiedzUsuńIle slodzika dostałaś?
OdpowiedzUsuńok. 1 łyżkę :)
Usuńzrobiłam i właśnie się chłodzi :) dodałam jeszcze mleka,żeby oslodzić goryczkę.
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że zrobienie czekolady jest tak proste :)
Super blog,będę tu wracała!
Dziękuję za miłe słowa i zapraszam! ;)
UsuńWarto się skusić na takie pyszności ;)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie i smakowicie. W weekend pędzę do sklepu i szokuję sama:)
OdpowiedzUsuńOsobiście chciałbym Wam polecić siłownie zewnętrzne dla dzieci , gdzie znajdziecie fantastyczne oferte siłowni zewnętrznych. Według mnie jest to świetne rozwiązanie, które pozwala na ćwiczenia
OdpowiedzUsuń