wtorek, 17 lutego 2015

Jaglane muffiny z batatów ze szpinakiem, łososiem i pastą z suszonych pomidorów

Batat jest jednym z produktów, które znam stosunkowo od niedawna i które mogłabym jeść codziennie. Niestety ze względu na swoją cenę pojawia się u mnie okazjonalnie, a tą okazją zazwyczaj jest jego promocja. Ostatnim czasem zaopatrzyłam się więc w 1,5 kg słodkich ziemniaków, mając na nie tyle pomysłów, że nie wiedziałam za bardzo na co się zdecydować. Wstępnie plan był taki: miała być zupa, placki i klasyczna u mnie forma podania - pieczone bataty, jako dodatek do obiadu. Jednak w przypływie nagłej weny po przejrzeniu zawartości mojej lodówki i rozstrzygnięciu dylematu, czy zdecydować się na wersję słodką, czy wytrawną, placki zamieniły się w muffiny z kaszą jaglaną, łososiem, pastą z suszonych pomidorów, cebulką i szpinakiem. Muffiny idealne jako przystawka, przekąska na imprezie lub zamiennik pasztecika, czy innego krokieta do czerwonego barszczu.

Jaglane muffiny z batatów ze szpinakiem, łososiem i pastą z suszonych pomidorów
Składniki na ok. 12 sztuk

400 g batata
200 g mąki jaglanej
3 jajka
100 g jogurtu greckiego
100 g wędzonego łososia
100 g pasty z suszonych pomidorów
1 cebula
szpinak
czosnek
ostra papryka
pieprz
sól ziołowa


wartość energetyczna 1 muffiny: ok. 146 kcal
B: 6 g T: 5,6 g W: 17,6 g

Bataty obrać, pokroić w plastry, ugotować na parze, ostudzić. Dodać mąkę jaglaną, jajka oraz jogurt grecki, zblendować na gładkie ciasto. Cebulę drobno pokroić, zeszklić, dodać szpinak, czosnek, przełożyć do ciasta. Łososia drobno pokroić, razem z pastą (lub drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami) dodać do ciasta, przyprawić, dokładnie wymieszać. Przekładać do natłuszczonej formy na muffiny, piec w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut.





4 komentarze:

  1. Fantastyczny pomysł na wykorzystanie batatów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. idealne żeby poczęstować gości czymś pysznym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można "Czymś" zastąpic bataty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować ze zwykłymi ziemniakami, smakowo wyjdzie coś zupełnie innego, ale myślę, że też będą dobre :)

      Usuń