Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, dlatego też przygotowałam propozycję dla tych, którzy nie mają zbyt dużo czasu na pieczenie muffinek, czy innych pączków, co z kolei może stać się idealnym pretekstem do kupienia gotowych (mniej dealnych) słodkości. Jeśli macie mikrofalówkę, proponuję Wam zrobienie mugcake'a - zajmie Wam to 5 minut, zjecie pyszne ciastko na ciepło, a przy okazji Wasza dieta na tym nie ucierpi. Ciastko można oczywiście upiec również w piekarniku, na przykład w formie muffinów, najlepiej w ilości hurtowej ;)
Karobowy mugcake
Składniki na 1 porcję:
40 g mąki owsianej
10 g karobu (można użyć kakao, mnie się niestety akurat skończyło)
10 g karobu (można użyć kakao, mnie się niestety akurat skończyło)
100 g banana
2 białka jaja (mogą być również całe jajka)
2 białka jaja (mogą być również całe jajka)
1 łyżeczka stewii
pół łyżeczki proszku do pieczenia
nadzienie:
użyłam mojego bezcukrowego dżemu z truskawek i rabarbaru, ale do środka możecie też wsadzić kostkę gorzkiej czekolady
na wierzch:
10 g płatków migdałowych
wartość energetyczna 1 porcji: ok. 350 kcal
B: 17 g T: 8 g W: 52 g
Składniki dokładnie wymieszać, przełożyć do dość wysokiego (ciastko urośnie) kubka. Wstawić do mikrofalówki na około 2 minuty (u mnie moc 800).
bajka <3 zdrowo,smacznie, pięknie!
OdpowiedzUsuńjak to obłędnie smacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do konkursu http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html
Wygląda smacznie! ;)
OdpowiedzUsuń