Zauważyłam, że w moim gotowaniu wyróżnić można fazy na konkretne dania lub produkty - aktualnie trwa faza na zupy wszelakie i na zdrowe wersje ciast, które zjadam na drugie śniadanie. Ostatnio nie mam zbyt wiele czasu na eksperymentowanie w kuchni, dlatego też wyznacznikiem przy układaniu jadłospisu, stała się możliwość przyrządzenia za jednym razem posiłku na kilka dni. Dzisiejszy przepis wpisuje się idealnie w moje wymagania co do drugiego śniadania - jest na słodko, są w nim owoce i same zdrowe produkty i na co najmniej 3 dni mam z głowy przygotowywanie posiłku potreningowego.
Przymierzałam się tego sernika już od dawna i całe szczęście, że wreszcie doczekał się realizacji - wyszedł idealny. Słodycz masy twarogowej przełamana została dzięki czarnej porzeczce, tworząc duet doskonały. Mogę chyba zaliczyć to ciasto do moich kulinarnych sukcesów na polu zdrowego gotowania - posmakowało nawet mojemu narzeczonemu i siostrze, którzy zazwyczaj mocno sceptycznie podchodzą do tego typu wypieków. Chyba lepszej rekomendacji nie trzeba ;)
Zużyłam już ostatni słoiczek mojego porzeczkowego dżemu, mam jeszcze mały zapas owoców w zamrażarce, niemniej jednak z utęsknieniem czekam już na lato! :)
Jaglany sernik z porzeczkami
Składniki (ok.10 porcji):
250 g kaszy jaglanej (nieugotowanej)
250 g twarogu chudego
50 g odżywki białkowej
2 jajka
250 g twarogu chudego
50 g odżywki białkowej
2 jajka
150 g mleka kokosowego
150 g banana
1 łyżeczka mielonej wanilii
stewia
250 g dżemu porzeczkowego (u mnie bez cukru)
2 łyżeczki agar agar
wartość energetyczna 1 porcji: ok. 200 kcal
B: 13,6 g T: 5,5 g W: 25 g
Kaszę ugotować, odstawić do ostygnięcia. Następnie dokładnie zblendować z twarogiem, odżywką (można pominąć), jajkami, bananem i mlekiem kokosowym. Dodać mieloną wanilię i stewię (u mnie dwie łyżeczki sproszkowanej stewi w liściach), ponownie wymieszać. Masę wyłożyć na natłuszczoną blachę, piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu na wierzchu rozsmarować dżem z agarem - jeśli dżem jest wystarczająco gęsty, agar można pominąć lub zastąpić żelatyną.
Jaki wymiar foremki?
OdpowiedzUsuń28 cm :)
Usuńpoproszę taki jeden kawałek! pycha!
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie i na pewno też tak smakuje ! <3
OdpowiedzUsuńnie robiłam nigdy jaglanego sernika, ale... czas to zmienić!
OdpowiedzUsuńWygląda magicznie. Może na święta taki upiekę :D
OdpowiedzUsuńZnakomicie ten sernik wygląda, też mnie jaglany kusi ogromnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńHej mam pytanie czy da się jakoś ominąć mleko kokosowe :)
OdpowiedzUsuńMożna pominąć bądź zastąpić np. jogurtem greckim :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńUwielbiam porzeczki, ale sernika nienawidze :)
OdpowiedzUsuń