poniedziałek, 2 marca 2015

Kawowy krem owsiany

 Uwielbiam kawę. Nie wyobrażam sobie poranka bez jej powolnego zaparzania, a następnie picia - z namaszczeniem, rozkoszując się chwilą. Uwielbiam również wszystko, co kawowe - desery, lody, ciasta, ale także balsamy do ciała, czy żele pod prysznic. Nie powinno więc nikogo dziwić, że postanowiłam poeksperymentować łącząc dwa najprzyjemniejsze poranne momenty - jedzenie śniadania i picie kawy :) Miałam już kilka podejść - początkowo próbowałam dodać do ugotowanej owsianki kawę rozpuszczalną, to jednak zdecydowanie było dalekie od ideału. Niedawno przyszło mi do głowy, żeby płatki namoczyć przez noc w świeżo zaparzonej kawie, razem z ulubionymi dodatkami, a następnie rano zblendować, tworząc delikatny kawowy krem. I to był strzał w 10tkę ;)

Kawowy krem owsiany

Składniki na 1 porcję:
70 g płatków owsianych
100 ml świeżo zaparzonej kawy*
40 ml mleka*
1 łyżeczka cynamonu
10 g odżywki białkowej (opcjonalnie)
15 g masła orzechowego
20 g banana (do dekoracji)
1 łyżeczka stewii

wartość odżywcza 1 porcji: ok. 425 kcal
B: 22,8 g T: 13,7 g W: 47 g

Płatki zalać świeżo zaparzoną kawą, dodać mleko, cynamon, odżywkę białkową oraz stewię, dokładnie wymieszać, odstawić na noc (lub na 1-2 godziny). Następnie dokładnie zblendować, udekorować bananem i masłem orzechowym. 

* proporcje kawy i mleka mogą być różne, w zależności od tego, jaką kawę preferujecie :)

6 komentarzy:

  1. Pomysł rewelacja! Uwielbiam kawę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bajeczne! jak najszybciej postaram się zrobić to sobie na śniadanie!
    Uwielbiam aromat i smak kawy <3

    OdpowiedzUsuń
  3. U''lala jak to bajecznie wygląda ;) Połączenie idealne.

    OdpowiedzUsuń