poniedziałek, 30 marca 2015

Wielkanocny mazurek czekoladowy w zdrowym wydaniu

Największą frajdę sprawia mi zawsze przygotowywanie zdrowszych wersji klasycznych przepisów, gdzie zwykle trzeba wykazać się sporą kreatywnością, żeby stworzyć coś co nie tylko będzie dobrze wyglądać, ale przede wszystkim dobrze smakować i choć w niewielkiej części przypominać oryginał. Tym razem z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych postanowiłam przygotować ciasto, które chodziło mi głowie od dłuższego czasu i po niewielkich modyfikacjach idealnie wpisało się w konwencję wielkanocnego mazurka. Największe wyzwanie stanowił spód ciasta, ale jak się okazuje można przygotować kruche ciasto bez użycia masła i cukru. Ciasto może nie należy do tych niskokalorycznych, ale jak wiadomo - kaloria kalorii nie równa ;) 

Wielkanocny mazurek czekoladowy
Składniki na 8 porcji (foremkę o średnicy 28 cm):

spód:
300 g płatków owsianych
50 g migdałów
2 jajka
100 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka stewii

masa czekoladowa:
ok. 180 g dojrzałego awokado (1 duże)
ok. 350 g banana (3 średnie)
40 g kakao
50 g gorzkiej czekolady

na wierzch:
20 g płatków migdałowych
10 g gorzkiej czekolady
dodatkowo: jagody goji

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 356 kcal
B: 11,8 g T: 16,8 g W: 36 g

Płatki owsiane i migdały zmielić, razem z resztą składników zagnieść ciasto, schłodzić. Następnie ciastem wykleić natłuszczoną foremkę, formując niewielki brzeg. Ciasto nakłuć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez około pół godziny. W tym czasie przygotować masę czekoladową - awokado, banana, kakao i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę zblendować na jednolitą masę. Wylać na podpieczony spód, wyrównać, wstawić ponownie do piekarnika i piec przez kolejne 40 minut. Po upieczeniu udekorować płatkami migdałowymi, startą czekoladą i jagodami goji. 

4 komentarze: