poniedziałek, 1 czerwca 2015

Ziarniste krakersy

Dzisiejszy przepis to fajna alternatywa dla niezdrowych słonych przekąsek, do których wiele z Nas ma niestety słabość. Ziarniste krakersy nie należą może do niskokalorycznych, ale wystarczy zerknąć na etykietę gotowych chipsów, paluszków czy innych krakersów, a wybór staje się dość oczywisty. Idealnie pasują do twarożka i warzyw, będą fajną przekąską do lunchboxa, do pracy, szkoły czy na wycieczkę.

Ziarniste krakersy
Składniki na ok. 16 sztuk

50 g nasion chia lub siemienia lnianego
100 g słonecznika
50 g sezamu
50 g pestek dyni
100 g mąki owsianej
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
świeże lub suszone zioła (u mnie tymianek)

wartość kaloryczna 1 sztuki: ok. 113 kcal
B: 3,5 g T: 8,2 g W:5,2 g

Chia, słonecznik, sezam, dynię oraz mąki wymieszać w miseczce. Dodać przeciśnięty czosnek, przyprawy oraz 1 szklankę wody, całość dokładnie wymieszać. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć przygotowaną masę i wyrównać, powinna mieć grubość ok. 0,5-1 cm. Piec przez około 30 minut w 180 stopniach, następnie wyciągnąć blaszkę, pokroić krakersy, odwrócić i wstawić do pieca jeszcze na około 20 minut.

7 komentarzy:

  1. super, bogate w błonnik i pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja bym na jednym nie skończyła jedzenia :D

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm, pyszne! :)
    super blog, zapraszam do mnie :)
    gabaporada.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm jak to pysznie wygląda! A i smakuje pewnie jeszcze lepiej!
    Masz fajny blog :) ciekawe przepisy, szczególnie fajny jest ten na nadziewane papryki :) Będę zaglądać częściej.
    Pozdrawiam i zapraszam: www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie i pysznie wyglądają :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna inspiracja ! <3
    Zapraszam : takeyourbaggage.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń