Zatęskniłam ostatnio za placuszkami w jakiejkolwiek formie - wstawanie na 6 na siłownię nie sprzyja smażeniu pancakesów na śniadanie, ani tym bardziej fotografowaniu ich, dlatego też najczęściej przygotowuję posiłek już dzień wcześniej. Rano każda minuta spędzona dłużej w łóżku jest na wagę złota ;) Dlatego też przy okazji pierwszego nadarzającego się dnia wolnego, nie miałam wątpliwości co pojawi się na stole - postanowiłam jednak nieco zmodyfikować klasyczny przepis na placuszki i zamiast mąki owsianej wykorzystać jaglaną z dodatkiem kakao. Żeby nieco przełamać smak - skorzystałam z moich dość okazałych zapasów słoikowych, dodając do nich malinowy dżem ze stewią.
Czekoladowe placuszki jaglane z malinami
Składniki na 1 porcję:
50 g mąki jaglanej (zmielonej kaszy jaglanej)
2 białka jaja
120 g banana (1 średni)
10 g kakao (dwie łyżeczki)
15 g odżywki białkowej (można pominąć)
1 łyżeczka cynamonu
dżem malinowy, bądź świeże owoce
wartość energetyczna 1 porcji: ok. 415 kcal
B: 29 g T: 4 g W: 65 g
Składniki zblendować na gładką masę, smażyć na rozgrzanej patelni. Podawać z dżemem malinowym lub innym o kwaśnym smaku.
wyglądają bardzo smacznie :D
OdpowiedzUsuńPoczątkowo myślałam, że to te buraczane :)
OdpowiedzUsuńale smakowite! :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że kuszące:)
OdpowiedzUsuńte placuszki sa pyszne, a dodatek malin to już niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńBardzo dobre placuszki :D
OdpowiedzUsuń