środa, 14 stycznia 2015

Kasza jaglana z kurczakiem, suszonymi pomidorami i pieczoną papryką

Początkowo miałam w planach zrobić na obiad sos paprykowy - poddusić paprykę, zblendować z mlekiem kokosowym, ale rano naszła mnie wena, po tym jak przypomniałam sobie jak bardzo uwielbiam paprykę w wersji pieczonej. Zamarzyło mi się zrobić jakieś szybkie danie, z tego co znajdę akurat w lodówce. I tak oto powstał przepis - na Waszą prośbę publikuję go na blogu :)

Kasza jaglana z kurczakiem, suszonymi pomidorami i pieczoną papryką

Składniki na 2 porcje:
100 g nieugotowanej kaszy jaglanej
200 g piersi z kurczaka
2 duże czerwone papryki
10 sztuk suszonych pomidorów
pęczek szczypiorku
40 ml mleka kokosowego
2 ząbki czosnku
sos sojowy
curry
oliwa z oliwek

wartość energetyczna 1 porcji: ok.445 kcal
B: 31 g T: 14 g W: 45 g

Kurczaka pokroić w kostkę, dodać 2-3 łyżki sosu sojowego, przeciśnięty czosnek oraz curry, marynować w lodówce przez około godzinę. W tym czasie przygotować paprykę - wykroić gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia bądź folią aluminiową, lekko skropić każdy kawałek oliwą z oliwek. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut, aż papryka zmięknie. Kaszę jaglaną przepłukać na sitku, wsypać do garnka, zalać wodą w stosunku 2:1 (2 razy więcej wody niż kaszy), lekko posolić, gotować na wolnym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę. Do kaszy dodać podsmażonego kurczaka, pokrojone suszone pomidory (odsądzone na ręczniczku papierowym), pokrojoną paprykę, szczypiorek i mleko kokosowe. Całość wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku.

6 komentarzy:

  1. Niedawno pierwszy raz próbowałem kaszy jaglanej i na prawdę dobrze smakuje. Fajnie z niej zrobić farsz wg swojego uznania i zapiekać w papryczce. Świetnie się komponuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę wypróbować :) uwielbiam kaszę jaglaną pod każdą postacią ;)

      Usuń
  2. Extra pomysł:) bardzo smacznie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładnie i estetycznie podane jak w restauracji, a i smakuje na pewno przepysznie!

    http://fitfunmamarun.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, czy kaszę jaglaną można zastąpić gryczaną?

    OdpowiedzUsuń