środa, 11 marca 2015

Jaglane placuszki z porem i suszonymi pomidorami

Mimo, że nasza świadomość w kwestii zdrowego odżywiania rośnie, a coraz więcej osób prowadzi blogi o szeroko pojętej tematyce fit, publikuje swoje poczynania w sieci i podejmuje świadome decyzje, wciąż spotykam się z przekonaniem, że  dieta to straszne wyrzeczenia, że szkoda życia na odmawianie sobie przyjemności, i że posiłki na diecie są niesmaczne, jałowe i nudne. W dużej mierze do tego stereotypowego myślenia przyczyniają się media lansujące coraz nowsze diety cud, magiczne pigułki i inne sposoby na szybkie pozbycie się nadmiaru kilogramów. Nie pomagają też 'dietetycy' rozpisujący skandalicznie wręcz ubogie diety oparte na sałacie i kisielu. 
Wszystko to prowadzi do szybkiej demotywacji, frustracji i porzucenia diety, a także utrwalenia się wspomnianych wcześniej stereotypów. Tymczasem sęk tkwi własnie w tym, że dieta nie może być monotonna, posiłki mają przede wszystkim być pełnowartościowe, ale też sprawiać nam przyjemność. 
Po raz kolejny staram się udowodnić, że można odżywiać się nie tylko zdrowo, ale jednocześnie smacznie, a jedyne co nas ogranicza to nasza wyobraźnia. Dzisiejszy przepis to pomysł na nieco bardziej niecodzienny dodatek do obiadu, albo przekąska, którą łatwo możemy spakować i zjeść w szkole, czy w pracy. Nie wymaga wielkich przygotowań, możemy od razu przygotować kilka porcji, a później już tylko cieszyć się smakiem! :) 

Jaglane placuszki z porem i suszonymi pomidorami
Składniki na 5 porcji (15 sztuk):
200 g kaszy jaglanej
1 por
10-12 suszonych pomidorów
1/2 czerwonej cebuli
1/2 pęczka szczypiorku
tymianek
kurkuma
sól, pieprz
ostra papryka

wartość kaloryczna 1 porcji (3 sztuki): ok. 160 kcal
B: 4,3 g T: 3,6 g W: 27,5 g

Kaszę jaglaną ugotować, przestudzić. Pora, cebulę, pomidory i szczypiorek drobno pokroić, dodać do kaszy, przyprawić, a następnie dokładnie wymieszać. Z przygotowanej masy formować kulki jednakowej wielkości, przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i zgniatać, formując placuszki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.


5 komentarzy:

  1. świetne! uwielbiam te smaki, jaglana i suszone pomidory to części towarzysze moich obiadów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam! Idealne na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają super pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam takich placuszków :)
    Pozdrawiam,
    Fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń