poniedziałek, 1 września 2014

Sernikowy krem jaglany z bananami


Naoglądałam się ostatnim czasem na różnych blogach kremów jaglanych, niniejszym przyszła kolej i na mnie! Połączenie składników w zasadzie banalne, ale smak po wyjęciu z lodówki nie do opisania. Czasem niezwykłość kryje się w prostocie. Krem może być zarówno propozycją śniadaniową jak i również bazą do deserów, urozmaicić go można na tysiąc sposobów - mniej i bardziej kalorycznych :)

Sernikowy krem jaglany z bananami
Składniki na 4 porcje:

120 g kaszy jaglanej
250 g chudego twarogu
400 g banana
20 g miodu
borówki, maliny, bądź inne owoce
1 kostka ciemnej czekolady

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 290 kcal

Kaszę jaglaną ugotować z niewielką szczyptą soli, przestudzić. Zblendować z twarogiem, bananami (część bananów można zostawić do dekoracji) oraz miodem. Przełożyć do miseczek, udekorować owocami oraz startą czekoladą. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.

6 komentarzy: