Przez długi czas zabierałam się do upieczenia fasolowego brownie, ale za każdym razem gdy już decydowałam się na pieczenie ciasta stwierdzałam, że zamiast fasoli lepiej wykorzystać sezonowe owoce. Tym razem pomyślałam, że właściwie dlaczego by nie połączyć jednego z drugim, jednak zamiast fasoli, mój wybór (za sprawą tego przepisu) padł na cukinię. Okazuje się, że cukinia jest warzywem na tyle wszechstronnym, że pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i tych na słodko. Mocno czekoladowy smak przełamany został lekko kwaskowatymi śliwkami, które pod wpływem pieczenia oprócz wspaniałego zapachu przybrały też piękny kolor.
Czekoladowe ciasto cukiniowe ze śliwkami
Składniki:
500 g startej cukinii
200 g mąki owsianej
150 g śliwek
30 g kakao
40 gorzkiej czekolady
1 łyżeczka cynamonu
3 białka
1 łyżka oleju
1 łyżeczka proszki do pieczenia
1 łyżeczka proszki do pieczenia
1,5 łyżki stewii
1 łyżka miodu
wartość energetyczna 1 porcji: ok.156 kcal
(z całości wyszło mi 9 porcji)
Mąkę, kakao, cynamon, stewię i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Białka ubić, wmieszać przygotowane suche składniki. Dodać startą czekoladę, olej oraz miód, wymieszać. Cukinię zetrzeć na tarce, dodać do ciasta. Przygotowane ciasto przełożyć na wysmarowanej tłuszczem foremki, na wierzchu ułożyć pokrojone w ćwiartki śliwki. Piec ok.50 min w 180 stopniach.
wartość energetyczna 1 porcji: ok.156 kcal
(z całości wyszło mi 9 porcji)
Mąkę, kakao, cynamon, stewię i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Białka ubić, wmieszać przygotowane suche składniki. Dodać startą czekoladę, olej oraz miód, wymieszać. Cukinię zetrzeć na tarce, dodać do ciasta. Przygotowane ciasto przełożyć na wysmarowanej tłuszczem foremki, na wierzchu ułożyć pokrojone w ćwiartki śliwki. Piec ok.50 min w 180 stopniach.
Wow! To mnie zaskoczyłaś. Czekoladowe ciasto - najlepsze pod słońcem! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam brownie. a ze śliwkami to już w ogóle bajka :)
OdpowiedzUsuńMmm, musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuń