poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Placuszki z serka wiejskiego i płatków owsianych


Prosty, a zarazem niebanalny sposób na wykorzystanie serka wiejskiego. 
Idealne na dobry początek dnia! ;) 

Składniki na 1 porcję (ok.5-6 placków):

1 opakowanie serka wiejskiego (150g)
30 g płatków owsianych
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki stewii
1 jajko
olej kokosowy

dodatkowo:
1 banan
borówki
2 łyżeczki miodu

wartość energetyczna 1 porcji (z dodatkami): ok. 480 kcal

Serek odsączyć ze śmietanki, dodać płatki owsiane, cynamon, stewię oraz jajko, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej kokosowy (jeśli mamy dobrą patelnię możemy spróbować usmażyć bez tłuszczu). Nakładać porcje ciasta i smażyć placuszki z obu stron na rumiano. Podawać z pokrojonymi w plasterki bananami, borówkami i miodem, bądź dowolnymi dodatkami :)


7 komentarzy:

  1. Chętnie porwałabym tą wieżyczkę. Tak pysznie przełożona !

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Można zastąpić innym olejem nadającym się do smażenia, np. rzepakowym, bądź spróbować bez tłuszczu, ale to już zależy od tego jak bardzo 'wysłużona' jest patelnia :)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź ;)

      Usuń
  3. Świetny pomysł ;) jestem fanką serków wiejskich więc koniecznie muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi nie wyszły, nie dało się ich przewrócić..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może za wcześnie próbowałaś przewrócić? Trochę zależy też od wprawy - mnie kilkukrotnie wychodziła 'jajecznica' przy testowaniu nowych placków, a później wychodziły idealne :)

      Usuń