Prosty, a zarazem niebanalny sposób na wykorzystanie serka wiejskiego.
Idealne na dobry początek dnia! ;)
Składniki na 1 porcję (ok.5-6 placków):
1 opakowanie serka wiejskiego (150g)
30 g płatków owsianych
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki stewii
1 jajko
olej kokosowy
olej kokosowy
dodatkowo:
1 banan
borówki
2 łyżeczki miodu
wartość energetyczna 1 porcji (z dodatkami): ok. 480 kcal
Serek odsączyć ze śmietanki, dodać płatki owsiane, cynamon, stewię oraz jajko, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej kokosowy (jeśli mamy dobrą patelnię możemy spróbować usmażyć bez tłuszczu). Nakładać porcje ciasta i smażyć placuszki z obu stron na rumiano. Podawać z pokrojonymi w plasterki bananami, borówkami i miodem, bądź dowolnymi dodatkami :)
Serek odsączyć ze śmietanki, dodać płatki owsiane, cynamon, stewię oraz jajko, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej kokosowy (jeśli mamy dobrą patelnię możemy spróbować usmażyć bez tłuszczu). Nakładać porcje ciasta i smażyć placuszki z obu stron na rumiano. Podawać z pokrojonymi w plasterki bananami, borówkami i miodem, bądź dowolnymi dodatkami :)
Chętnie porwałabym tą wieżyczkę. Tak pysznie przełożona !
OdpowiedzUsuńCzy olej kokosowy musi być?
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić innym olejem nadającym się do smażenia, np. rzepakowym, bądź spróbować bez tłuszczu, ale to już zależy od tego jak bardzo 'wysłużona' jest patelnia :)
UsuńDziękuję za odpowiedź ;)
UsuńŚwietny pomysł ;) jestem fanką serków wiejskich więc koniecznie muszę wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńMi nie wyszły, nie dało się ich przewrócić..
OdpowiedzUsuńMoże za wcześnie próbowałaś przewrócić? Trochę zależy też od wprawy - mnie kilkukrotnie wychodziła 'jajecznica' przy testowaniu nowych placków, a później wychodziły idealne :)
UsuńNIe wiem jakim cudem udało Ci się je zrobić, mi tez nie wyszły i musaialam skrobać patelnię bo nie dało się ich przewrócić :(
OdpowiedzUsuń