To zdecydowanie mój ulubiony krem ze wszystkich jakie zrobiłam do tej pory pod względem koloru, aż szkoda było go zjeść :) Krem z kukurydzy, podobnie jak krem z marchwi ma delikatny słodkawy smak, więc jeśli wolicie bardziej wytrawne dania, możecie dodać do niego np. papryczkę chilli :)
Składniki na 4 porcje:
3 kolby kukurydzy
1 marchewka
1 pietruszka
pół selera
pół pęczka natki pietruszki
2 łyżki mleka kokosowego lub śmietany
sól, pieprz, liść laurowy
1/2 łyżeczki imbiru
2 duże ząbki czosnku
wartość energetyczna jednej porcji: ok. 130 kcal
Do garnka wlać 1 l wody, wrzucić obraną marchewkę, pietruszkę, selera, czosnek oraz natkę pietruszki, a także przyprawy: liść laurowy oraz pieprz, gotować. Kolby umyć, obrać (kolbę stawiamy pionowo i ścinamy ziarna nożem), dodać do bulionu i gotować do miękkości. Po ugotowaniu odlewamy nadmiar bulionu, dodajemy mleko kokosowe bądź śmietanę (smak będzie bardziej wyrazisty), przyprawy i dokładnie blendujemy. W razie potrzeby dolewamy bulion, by uzyskać pożądaną konsystencję :)
1 marchewka
1 pietruszka
pół selera
pół pęczka natki pietruszki
2 łyżki mleka kokosowego lub śmietany
sól, pieprz, liść laurowy
1/2 łyżeczki imbiru
2 duże ząbki czosnku
wartość energetyczna jednej porcji: ok. 130 kcal
Do garnka wlać 1 l wody, wrzucić obraną marchewkę, pietruszkę, selera, czosnek oraz natkę pietruszki, a także przyprawy: liść laurowy oraz pieprz, gotować. Kolby umyć, obrać (kolbę stawiamy pionowo i ścinamy ziarna nożem), dodać do bulionu i gotować do miękkości. Po ugotowaniu odlewamy nadmiar bulionu, dodajemy mleko kokosowe bądź śmietanę (smak będzie bardziej wyrazisty), przyprawy i dokładnie blendujemy. W razie potrzeby dolewamy bulion, by uzyskać pożądaną konsystencję :)
Fajna, lekko słodka zupka :)
OdpowiedzUsuńZ kukurydzy jeszcze nie jadłam, czas spróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam! ;)
Usuń