poniedziałek, 9 czerwca 2014

Rabarbar, odsłona druga - warstwowy deser jogurtowy

 
Dzisiejszy przepis znalazłam na blogu - thepolkadotproject.blogspot.com - jest tak smaczny, tak prosty w wykonaniu i tak efektowny, że zdecydowanie warto go spopularyzować :) Ponadto jest bardzo uniwersalny, można go przygotować zarówno, na śniadanie, jak i nas deser, można wykorzystać różne owoce i modyfikować dodatki. Ale co najważniejsze - jest zdrową alternatywą deserów wszelakich, uginających się pod ciężarem zawartego w nich cukru :) Nie wymaga też wielkich przygotowań i długich godzin spędzonych w kuchni, jednym słowem jest to przepis idealny!

Składniki na jedną porcję (proporcje można modyfikować):

100g jogurtu naturalnego
2 łodygi rabarbaru
pół łyżeczki stewii (można pominąć) 
60 g truskawek
4 łyżki muesli (użyłam muesli firmy Sante bez dodatku cukru)

wartość energetyczna porcji: 260 kcal

Rabarbar pokroić w centymetrowe kawałki, wrzucić do garnka, zalać niewielką ilością wody - dosłownie 1/3 szklanki - dodać stewię i podgotować na małym ogniu, aż do uzyskania konsystencji musu. Truskawki pokroić. W szklance, słoiczku, czy innym szklanym naczyniu układać warstwami - 2 łyżki rabarbaru, połowę truskawek, połowę jogurtu, 2 łyżki muesli, następnie warstwy powtórzyć. Na wierzchu udekorować kawałkami truskawek :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz