Pomysł na lekki i słodki obiad, w sam raz na letnie dni, kiedy nie mamy zbyt dużej weny na gotowanie, ale z drugiej strony chcielibyśmy zjeść coś, co cieszy zarówno kubki smakowe, jak i oko:) Świeża mięta to moje ostatnie odkrycie, zdecydowanie uznaję ją za jeden ze smaków jednoznacznie kojarzących się z tegorocznym latem. Codziennie dodaję kilka listków do wody z cytryną, stwierdziłam jednak potrzebę znalezienia jej innego zastosowania, stąd też miętowy sos, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Moją miętę zrywam prosto z ogródka, jeśli jednak nie macie takiej pod ręką, nada się oczywiście także ta zakupiona w sklepie.
Orkiszowe naleśniki z twarogiem, truskawkami i sosem miętowym
składniki na 3 naleśniki:
ciasto naleśnikowe:
szklanka mąki orkiszowej
1 jajko
szklanka mleka
pół łyżeczki oleju kokosowego, bądź innego tłuszczu do smażenia
nadzienie:
100 g chudego twarogu
20 g mleka kokosowego
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki stewii
100 g truskawek
sos miętowy:
10-15 dużych listków mięty
100 g jogurtu naturalnego
pół łyżeczki stewii
wartość energetyczna jednego naleśnika: ok. 270kcal
Składniki ciasta wymieszać mikserem, usmażyć naleśniki. Twaróg wymieszać z mlekiem kokosowym, dodać stewię, cynamon. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Liście mięty umyć, zblendować z jogurtem i stewią, schłodzić. Naleśniki smarować twarogiem, dodać truskawki, zawinąć, polać sosem miętowym i gotowe ;)
moge uzyc mleko migdalowe?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak ;)
Usuń