środa, 25 czerwca 2014

Orkiszowe naleśniki z twarogiem, truskawkami i sosem miętowym


Pomysł na lekki i słodki obiad, w sam raz na letnie dni, kiedy nie mamy zbyt dużej weny na gotowanie, ale z drugiej strony chcielibyśmy zjeść coś, co cieszy zarówno kubki smakowe, jak i oko:) Świeża mięta to moje ostatnie odkrycie, zdecydowanie uznaję ją za jeden ze smaków jednoznacznie kojarzących się z tegorocznym latem. Codziennie dodaję kilka listków do wody z cytryną, stwierdziłam jednak potrzebę znalezienia jej innego zastosowania, stąd też miętowy sos, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Moją miętę zrywam prosto z ogródka, jeśli jednak nie macie takiej pod ręką, nada się oczywiście także ta zakupiona w sklepie.

Orkiszowe naleśniki z twarogiem, truskawkami i sosem miętowym
składniki na 3 naleśniki:

ciasto naleśnikowe:

szklanka mąki orkiszowej
1 jajko
szklanka mleka
pół łyżeczki oleju kokosowego, bądź innego tłuszczu do smażenia

nadzienie:
100 g chudego twarogu
20 g mleka kokosowego
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki stewii
100 g truskawek 

sos miętowy:
10-15 dużych listków mięty
100 g jogurtu naturalnego
pół łyżeczki stewii

wartość energetyczna jednego naleśnika: ok. 270kcal

Składniki ciasta wymieszać mikserem, usmażyć naleśniki. Twaróg wymieszać z mlekiem kokosowym, dodać stewię, cynamon. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Liście mięty umyć, zblendować z jogurtem i stewią, schłodzić. Naleśniki smarować twarogiem, dodać truskawki, zawinąć, polać sosem miętowym i gotowe ;)


2 komentarze: